Въпреки войната в Украйна, ЕС възстановява филмов фестивал в Москва

от Нощни птици

Въпреки войната в Украйна, ЕС организира филмов фестивал в Москва, предава „Свободна Европа“.

Европейският съюз връща Европейския филмов фестивал в Русия през ноември. Фестивалът, който не се проведе през 2022 г. поради конфликта, ще представи 21 филма от държави от ЕС.

Сред страните, които ще участват на събитието, са Германия, Франция, Испания, Италия, Чешката република и Люксембург.

Международният кинофорум ще се проведе онлайн от 1 до 15 ноември, като в повечето случаи ще бъде безплатен, съобщават от делегацията на ЕС в Русия.

Дори в трудния контекст на руската война срещу Украйна Европейският съюз иска да покаже, че отношенията между европейци и руснаци могат да продължат, заяви в Москва посланикът на ЕС в Русия Роланд Галараг.

Той отбелязва, че „киното обединява хората“, и допълва, че „руската култура и изкуство служат като източник на обогатяване и за кинематографията в Европа“.

Ще бъдат показани и две копродукции с руско участие.

След старта на военните действия от страна на Русия в Украйна голяма част от руските кинодейци напуснаха родината. Сред тези, които не живеят в родината си, е и Андрей Звягинцев, който съобщи, че се подготвя за снимки на новия си филм в Испания и Франция.

Проектът му е с работно заглавие „Юпитер“ и засяга въпросите на хората, които живеят под заплаха на държавната власт. Сюжетът ще е фокусиран върху руски олигарх, срещнал суровата реалност, която застрашава бъдещето на семейството му.

В продукцията ще участват хора от постоянния екип на Звягинцев – операторът Михаил Кричман и дизайнерът на продукцията Андрей Понкратов.

Авторът на „Завръщане“, „Левиатан“ и „Нелюбов“ описва последната история, с която се е заел като „модерна“ и която излиза „извън днешния политически контекст“.

Може да харесате още