„Войната ви убива вашето изкуство“

от Петя Славова

„Войната унищожава руската култура.“ Това каза във видео обръщение българският режисьор Теодор Ушев след прожекцията на филма му „Ф1.618“ на Московския кинофестивал.

Приемане на поканата за участие на продукцията предизвика недоумение от страна на голяма част от неговите колеги, тъй като неведнъж аниматорът е изразявал критичната си позиция към войната в Украйна и мотивацията му да участва в този фестивал в такъв момент беше неясна.

Ушев така и не замина за Москва. Въпреки че не присъства в руската столица, той е изпратил послание, което е стигнало до публиката в залата, а думите му били посрещнати с „гробна тишина“, заявяват от филмовия екип, които са присъствали на прожекцията.

Думите на Тео Ушев са публикувани на страницата на „Ф1.618“ във Facebook.

Началото започва с цитат на руския писател Николай Чернишевски: „Изкуството е средство за общуване с хората“. („Искусство есть средство для беседы с людьми“).

И продължава: „Прогресът е желанието човек да се издигне до човешко достойнство.“ („Прогресс — стремление к возведению человека в человеческий сан.“)

След това Теодор Ушев продължава изявлението си на български:

„Тъжен съм, че не съм в Москва и не пием водка с Юрий Норщейн…
Безсмъртието на човека няма да създава изкуство. Няма да помага на човечеството. Ако талантливите хора знаят, че разполагат с цялото време на света пред себе си, няма да напишат и една строфа.
Безсмъртието ще бъде в полза само на диктаторите, тираните.

Всички диктатури са породени от горещото желание на един комплексиран човек да изпише името си с големи букви върху вечния камък на историята. Тираните виждат историята само като вечния камък, на който да издълбаят своето име.

Само диктаторите искат да живеят вечно.
Безсмъртието е път към терора.

А изкуството – то е ефемерно.

Ако съберем всички книги на едно място, бъдете сигурни, че винаги ще се намери някой, който да поиска да натисне червеното копче и да изтрие всичко.

Препратките във филма Ф1.618 към руската култура са многобройни. И признавам, че съм абсолютен фанатик на тема руска култура!

Въобще вашата култура беше най-мощното оръжие на Русия! Четяхме в захлас литературата ви, гледахме развълнувани филмите ви. И изведнъж… Всичко пропадна.

Длъжен съм да кажа това, защото филмът повдига именно темата за унищожението на културата, изкуството, любовта, хуманизма… Унищожението им от тоталитаризма, от диктатурата.
Войната унищожава руската култура.

Всяка ваша изстреляна ракета изгаря по една руска книга. Всяка ваша бомба взривява по едно стихотворение, унищожава по един филм. С всяко убито невинно дете или жена убивате и по един ваш писател, артист, режисьор.
Войната убива вашето изкуство!
За какво ви е това?
За парче земя, в което след войната няма да поникне и един картоф? А ако поникне, той ще бъде отровен… Отровен от мъката на убитите хора.
Не разбирам! Моля ви, трябва да направим нещо.
Човекът и любовта трябва да победят омразата и смъртта.
Аз вярвам, че не всичко е загубено.
Поне едно стихотворение трябва да спасите!
Поне това:
Анна Ахматова
Так будет!
Не надо нам земли чужой,
Свою мы создаем, —
И одарил ее водой
Могучий водоем…
Знаете как завършва:
В тени гоня овец,
Уже не ведают, о чем
Печально пел отец…
Но что в моей стране труда
Теперь произошло,
То лучезарным навсегда
В историю вошло.“

Тео Ушев даде ясно да се разбере, че макар да е приел лично поканата за участие на кинофорума в Москва, той и екипът му няма да приемат никакво заплащане за участието на филма „нито под формата на хонорари, нито като самолетни билети, нито настаняване, нито храна, нито чаша чай“.

Също така аниматорът коментира, че в момента селектирането на филм в Русия и гостуването на режисьори няма нищо общо с изкуството.

Директор на Московския фестивал е Никита Михалков, който е яростен защитник на политиката на Владимир Путин. На тазгодишното издание участват филми от страни като Саудитска Арабия, Колумбия, Тайланд, Сингапур, Сирия, Египет, Чили. Българското участие е само с филма на Ушев.

От друг пост на страницата на аниматора става ясно, че „Ф1.618“ е получил Голямата награда „Златна палма“ на Beverly Hills Film Festival 2023, който се е състоял между 19-и и 23 април. Филмът на Ушев е бил прожектиран на 21 април.

„OMG!!!!OMG!!!! Голямата награда „Златна палма“ на филмовия фестивал в Бевърли Хилс през 2023 г. се присъжда на „φ1.618“ Плача!“, написа режисьорът в профила си в социалните мрежи.

Beverly Hills Film Festival e основан през 2001 г. Смята се за един от най-влиятелните филмови фестивали в световен мащаб, пише на страницата на форума. От екипа още съобщават, че целта му е да обедини „днешните пионери в киното с богатото филмово наследство на Бевърли Хилс, като изгражда и развива кинематографичната общност и засилва въздействието на изкуствата“.

На 23-ото издание на фестивала участие взеха автори от Австралия, Белгия, Бразилия, Канада, Финландия, Франция, Израел, Италия, Холандия, Швеция, Великобритания, САЩ и др.

Може да харесате още