Връзката със семейството е изобразена в изложбата „Майка“

от Нощни птици

Връзката със семейството изобразява Моника Попова в изложбата „Майка“. Творбите ще бъдат подредени от 1 до 23 февруари в зала „Райко Алексиев“ в Съюза на българските художници (СБХ).

Експозицията е посветена на 55-годишнината на авторката, която разглежда най-силно собствената си роля на майка и баба с настъпващите трансформации в общуването с всеки един от членовете на семейството.

„Тези трансформации довеждат до създаването на ситуации, фрази, действия, които се превърнаха в хранителна добавка за моето творчество. Както по упътванията на подобен тип добавки винаги се изписва – златният прашец вътре не бива да се използва като основна храна, защото в противен случай може да се създадат тежки усложнения, довеждащи до пристрастяване“, разказва Моника Попова.

Моника Попова е професор в Нов български университет, департамент „Изящни изкуства“. Доктор е по египтология. Работи в различни области на визуалното изкуство – керамика, рисуване, символика на образа, пърформанс, графика, инсталации. Създател е на специалностите по „Керамика и порцелан“ в Нов български университет (2006). Член е на Съюза на българските художници от 1996 г. Член на Българското египтоложко дружество от 2017 г.

През 1996 г. завърша Националната художествена академия, специалност „Керамика“, при проф. Красимир Джидров. Има над 100 колективни изложби в страната и чужбина и над 40 самостоятелни изложби.

Може да харесате още