Здравка Евтимова с награда за фантастика в САЩ

от Нощни птици

Българската писателка Здравка Евтимова е удостоена с новоучередената награда за фантастика „Доктор Т. О’Конър Слоун“ (Dr. T. O’Connor Sloane) в САЩ.

Новината съобщи авторката, която допълва, че призът се връчва от американското издателство Starship Sloane Publishing.

„Тази награда отбелязва значителния и траен принос на Здравка Евтимова в областта на фантастиката чрез нейните уникални творческа визия и глас, вдъхновяваща оригиналност и утвърдили се, получили висока оценка творби, отличени с международни награди“, гласи текстът върху сертификата, съпътстващ литературната награда.

В сайта на издателството е отбелязано, че Здравка Евтимова е „един от най-изтъкнатите съвременни български автори, чието разпознаваемо творчество, удостоявано с международни награди, обогатява в дълбочина литературата в сферата на фантастиката и в по-широк план – литературата като цяло“.

В началото на месец декември Starship Sloane Publishing издаде романа „Той носи моето мълчание“ (He May Wear My Silence) на Здравка Евтимова, припомня БТА.

В началото на 2023 г. от САЩ писателката получи и диплом за най-добър разказ с научнофантастични елементи. Тогава нейното произведение „На Димитър – поет“ (For Dimitar – A poet) бе събрал най-много гласове от писатели и читатели на научнофантастична литература в платформата Critters.

Може да харесате още