Живопис по стари скици на Милко Божков в галерия „Арте“

от Нощни птици

Нови живописни творби по стари скици на Милко Божков и с друго звучене ще бъдат подредени в галерия „Арте“ в София. Творбите са обединени под името „Ретрорепро – I“.

Според изкуствоведа Елица Терзиева творчеството на художника е „необичайно, изненадващо и вълнуващо“. По думите ѝ, в настоящата експозиция Милко Божков включва любимите си теми – облаци, снежинки, вечерница, рало, църква… Сега те живеят върху дървени плоскости, които се отварят като книги: „…Живата му и неспокойна мисъл поражда силно изразен афинитет към нестандартните решения. Успява винаги да изненада и с дискретна провокация да подкани зрителя да се впусне в разгадаване на смислово-визуален лабиринт“, разказва Терзиева. 

„Ретрорепро – I“ включва шест живописни платна и 13 картини, изпълнени в смесена техника (акрил, туш, м.б., молив, резба) върху дърво. Може да се види между 23 януари и 9 февруари.

Галерия „Арте“

Милко Божков

е роден през 1953 година във великотърновското село Ресен. През 1972 година се дипломира от Художествената гимназия в София. През 1978 година завършва Висшия институт за изобразително изкуство „Николай Павлович“, в класа по живопис на Добри Добрев. През 1982 година става стипендиант на френското правителство в Париж.

Има реализирани повече от 100 самостоятелни изложби в България, Полша, Чехия, Словакия, Русия, Австрия, Швейцария, Люксембург, Нидерландия, Швеция, Германия и Франция. Участвал е в повече от 150 групови изложби и биеналета на графиката, рисунката и живописта в България и по света. Носител е на множество награди за живопис. Член е на Съюза на българските художници. 

Може да харесате още