„Златен ритон“ се завръща с над 90 филма

от Нощни птици

Фестивалът за българско документално и анимационно кино „Златен ритон“ ще се състои за 27-и път в Пловдив.

Тазгодишното издание включва общо 90 документални и анимационни филми, които ще се прожектират в кино Lucky от 14 до 21 декември.

В състезателната програма участват 60 филма, от които 21 анимационни и 39 документални. В паралелната програма „Открити хоризонти“ ще бъдат показани 25 филма, невлезли в конкурса, но показващи любопитна тема или подход.

Снимка: „Златен ритон“

Още 4 филма ще ни припомнят творчеството на незабравимите Бинка Желязкова и Малина Петрова. Специална изненада за зрителите на Ритона е прожекцията на дигитално реставрирано копие на филма „Балканската война“ – част от проект на Националната bилмотека за дигитализация на стари филми.

През 2023 г. фестивалът отбелязва 100 години от рождението на голямата Бинка Желязкова – едно от най-силните имена в българското игрално и документално кино, чиито филми са участвали в престижни фестивали у нас и в чужбина.
Ще бъде почетена и паметта на Малина Петрова, с която за съжаление се разделихме тази година.

Снимка: „Златен ритон“

Публиката ще може да види техни филми, както и да чуе думи на проф. Божидар Манов за тях.

Визията на Николай Тонков използва кадър от филма „Последната дума“ на Бинка Желязкова. Кадър – метафора за силата на киното и отдадеността на твореца, който трябва да е близо до истината, дори тя да го изгаря и заплашва свободата му.

Снимка: „Златен ритон“

Две специални събития ще обогатят фестивалната програма. Премиера на книгата на доц. д-р Теодора Стоилова-Дончева със заглавие „Българско посттоталитарно документално кино. Похвати, тенденции, автори, филми, анализи“.

Изследването е опит за очертаването и дефинирането на някои от най-важните процеси в българското документално кино за последните тридесет години и предлага хронологичен и дълбочинен разрез на тенденции, проблеми и художествени похвати. Особено внимание се обръща върху естетическите и етическите аспекти на възстановката в документалното кино, въздействията на различните видове манипулации, зрителската рецепция.

Снимка: „Златен ритон“

За пръв път в рамките на фестивала се организира дискусия на тема: „Разпространение на документално и анимационно кино – анализи, проблеми, перспективи“, в която са поканени да вземат участие представители на онлайн платформи за показ, директори на фестивали, кинокритици, продуценти.

Фестивалът „Златен ритон“ се провежда с финансовата подкрепа на община Пловдив и е традиционна част от Културния календар на града.

Може да харесате още