„Пет приказки“ на Валери Петров с ново издание

от Нощни птици

Емблематичната книга на Валери Петров „Пет приказки“ излиза в ново издание с цветни илюстрации на Матея Аркова, като част от поредицата „Жива вода“.

В книгата са събрани „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая“, „Пук”.

Първото издание, което събира в една книга всички пет приказки на Валери Петров, излиза през 1986 г. и носи на автора наградата „Петко Р. Славейков”, припомнят издателите от „Труд“.

Две години по-късно писателят е вписан в почетния списък на международния съвет за детската книга „Ханс Кристиан Андерсен”. Героите и случките в „Пет приказки“ са вдъхновени от внуците на автора Ани и Огнян, а книгата е преведена на повече от десет езика.

Валери Петров е номиниран и за Нобелова награда. През 2013 г. писателят и преводач е удостоен с Наградата за европейски гражданин на Европейския парламент – за принос към българската култура и разбирателството между нациите.

Освен с книгите си за деца, той е известен поет и сценарист, като негови са и успешните преводи на Уилям Шекспир. Завършва медицина и дори известно време работи като лекар, но постепенно след като става военен писател по време на втората фаза на Втората световна война, Валери Петров се захваща с писане.

Автор е на пиесите „Когато розите танцуват“, „Честна мускетарска“, „Театър, любов моя“, а в киното е сценарист на филми като „На малкия остров“, „Слънцето и сянката“, „Рицар без броня“, „С любов и нежност“, „Йо-хо-хо“ и др.

Може да харесате още