One Dance в Пловдив с португалския спектакъл „Ацумори“

от Нощни птици

„Ацумори“ е новият спектакъл на португалската хореографка Катарина Миранда, която идва на 16-ото издание на One Dance в Пловдив. Нейната постановка ще може да се види на 31 май в Дома на културата „Борис Христов” в Пловдив. Фестивалните дни ще са между 10 май и 2 юни.

Миранда е позната на българската публика със спектакъла си „Кабракимера“, част от One Dance Week (2022), а новият ѝ проект е продукция на центъра „Жорж Помпиду” в Париж, фестивала в Порто и One Dance.

„Нестандартна среща на един от образците на японския театър Но със света на съвременните изпълнителски изкуства, „Ацумори” е своеобразна пресечна точка между минало и бъдеще, фантасмагория и реалност, танц и светлина“, разказват организаторите.

В основата на спектакъла е историята за младия самурай Ацумори. Той загива в битка, но духът му се завръща на бойното поле, където в крайна сметка успява да намери помирение вместо разплата със своя убиец. Изучавайки строгата система и похватите на театър Но в Киото, Катарина Миранда се отклонява от оригиналния сюжет и развива идеята за завръщането на призрака с абстрактност и естетика.

„Облечени в брони-маски, петимата танцьори изследват пространството като територия, която трябва да бъде завладяна. Те преплитат своите стави и крайници, като по този начин ги заключват или им придават неподозирани способности за движение. Така се раждат нови взаимовръзки и идентичности, ново време, а защо не и нови социални конструкции“, посочва критиката.

Катарина Миранда е родена в Португалия през 1982 година. Завършва магистратура в Националния хореографски център (ICI-CCN) в Монпелие, Франция, и бакалавърска степен по визуални изкуства в Университета за изящни изкуства в Порто. Изучавала е също театър Hо в Центъра за изкуства в Киото, Япония. Тя e мултимедиен артист, който работи с различни художествени езици и преплита образи, движение, глас, сценография и светлинен дизайн. Разглежда тялото като изразител на медитативни и хипнагогични състояния, а също и на жестове и процедури, заложени в дълбоката същност на настоящето.

Наред с други авторски творби, представя спектаклите Cabraqimera, Dream Is The Dreamer, Boca Muralha и Mazezam, и Reiposto Reimorto в център „Помпиду“ и Пале дьо Токио в Париж, фондация Calouste Gulbenkian в Либасон, Музея за съвременно изкуство Serralves и Националния театър в Порто, фестивала за изкуствата Materiais Diversos и фестивала DDD в Португалия, танцовия фестивал в Лиеж (Белгия), фестивала Mindelact в Кабо Верде, Festival Short Theatre в Рим.

През 2016 г. Националната телевизия на Португалия заснема поредица от документални филми за хореографски постановки, а един от епизодите е посветен на Boca Muralha. Миранда представя инсталации с Джонатан Салдана на Fabrik Festival (Фол Ривър, САЩ) и в Dance Box и Maizuru RB (Кобе, Япония).

Може да харесате още