Елена Телбис като адвокат в Prima Facie

от Нощни птици

Актрисата Елена Телбис влиза в ролята на млад адвокат в премиерния за българската сцена спектакъл Prima Facie – юридически термин, който означава „на пръв поглед“.

Първите представления са на 29 и 30 март в регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“. Постановката е по творбата на австралийския драматург и сценарист Сузи Милър.

Главната героиня е посветила живота си в служба на система, в която безпрекословно вярва. Играе само по правилата. В един момент животът ѝ се променя и същата тази система е призована от нея, за да въздаде справедливост. Оказва се невъзможно.

Във фокуса на спектакъла е търсенето на смисъл в живот без справедливост. Такъв се оказва животът на адвокат Теса Енслър в хода на историята. Но тя използва професионалния си опит, за да открие откъде произтича невъзможността за справедливо правораздаване. И намира смелост да се изправи пред всички и да говори.

„От години слушаме как по важните въпроси трябва да се говори. Говорим. Промяна пак няма. Тогава може би, освен да говорим, трябва да започнем и да действаме. Защото имаме нужда от справедливост. На пръв поглед я има. Но само на пръв поглед“, казва Елена Телбис.

Консултант на спектакъла е Светлана Янчева, преводът е на Радослав Петкашев, сценографията и костюмите са на Ванина Цандева, автор на графичния дизайн е Теодора Симова. Продуцент е „База Х“, разпространение – Artvent.

Спектакълът Prima Facie е създаден от Griffin Theatre Company и игран за първи път в SBW Stables Theatre в Сидни на 17 май 2019 г. През 2023 година прави своя дебют в „Уест енд“ и на „Бродуей“ и насочва погледите на публиката към този основен проблем в законодателните системи в различни страни. В ролята на Теса е британската актриса Джоди Комър, която прави своя дебют на „Бродуей“ именно с Prima Facie. Българската публика я познава от сериала Killing Eve и филмите Star Wars Episode IX: The Rise of Skywalker, The Last Duel.

Prima Facie е дебют и за автора Сузи Милър на „Бродуей“ и в „Уест енд“. Преди да започне да се занимава с драматургия, тя е работила като адвокат и се е сблъсквала от първо лице с това как законът се използва срещу жени, които са жертви на сексуални престъпления.

Може да харесате още