Галерия „Леседра“ отбелязва своята 33-годишнина

от Нощни птици

Столичната галерия „Леседра“ отбелязва 33 години от създаването си със специална изложба, която ще се открие на 22 април и ще може да се види до 23 май.

Галерия „Леседра“ е създадена на 6 май 1991г. Датата не е случайна. Това е Денят на свети Георги, който се превръща в патрон и закрилник на галерията, а нейният основател Георги Колев също празнува имен ден на тази дата.

Ангел Василев, Автопорт. Снимка: Леседра

За своята 33-та годишнина галерията ще представи уникална изложба за любителите и ценителите на съвременното българско изкуство. Ще могат да се видят произведения, създаден преди 25 години от едни от най-значимите и знакови български художници – Петър Дочев, Любен Зидаров, Ганчо Карабаджаков, Христа Стефанов, Димитър Лалев, Ангел Василев, Димитър Угринов, Тома Трифоновски, Генчо Денчев и Васил Карадимов.

За първи път ще бъдат показани техни автопортрети, създадени по проект на „Леседра“ през 2000 г.

Представени ще бъдат и автори в областта на графичното изкуство, участвали в проектите на „Леседра“ от 2000 година с десетки изложби в Япония, Канада, САЩ, Ирландия, Нидерландия, Гърция, Италия: Румен Скорчев, Михаил Петков, Любен Диманов, Стоян Цанев, Ралица Николова, Атанас Василев, Николай Майсторов, Мария Духтева, Иван Нинов, Христо Кърджилов, Иван Димов и Милко Божков.

Може да харесате още