Най-добрите гурме филми

от Нощни птици

Връзката между филмите и храната

Храната и филмите винаги са били свързани. Независимо дали става въпрос за спагетите и кюфтетата от „Лейди и скитникът“, за „Butterbeer“ от поредицата за Хари Потър или за страхотния щрудел (с допълнителна сметана, разбира се) от „Гадни копилета“, има вероятност да се сетите за много запомнящи се ястия от известни филми. А какво е драматургията, ако не възможност за артистите да изследват своите обсесии?

Независимо дали гледате филми и телевизионни предавания по HBO или Netflix, или седите в любимия си киносалон с петдесет непознати, изкуството обединява. То помага да споделим колективно приключението на живота.

Храната може да направи същото; не само това, тя може да се използва като инструмент за разказване на истории, за да обозначи класа, традиция, култура и да хвърли светлина върху вътрешния живот на героите. Като средство за разказване тя е изключително полезна. Ето защо ефектът, когато един филм посвещава част екранното си време на изобразяване на храненето е толкова запомнящ се; това е сливане на две от най-великите човешки изкуства.

15-те най-добри филми за храна

Ето нашият списък с най-добрите филми за храна. В някои от тях храната заема важно място като част от цялостния сюжет, а в други просто има запомняща се сцена с храна, която се отличава с микса от комедия и драма. Струва си да отбележим, че в този списък няма да откриете документален филм, но останете на линия… това предстои.

Следващия път, когато обмисляте избора си за вечеря и филм вкъщи, няма да сбъркате, ако изберете някоя от следните кинокласики:

15. The good burger (Веселият бургер) (1997 г.)

Оценка в IMDB: 5,7 (пародия)

Виждам как въртите очи. И в известен смисъл сте прави – тази комедия от 1997 г. с участието на Кел Мичъл и Кенан Томпсън, емблематичното дуо от „Всичко това“ на Nickelodeon (а по-късно и от собственото им шоу „Кенан и Кел“), не е точно това, което бихме нарекли висока класика сред филмите за храна. Ще бъда първата, която ще признае, че му липсва силата на, да речем, „Джиро мечтае за суши“, а ако сте извън определен възрастов диапазон (здравейте, колеги от 90-те), привлекателността на този филм може да ви се изплъзне напълно.

Сюжетът е доста ясен: гимназистът Декстър Рийд (Кенан Томпсън) има отчаяна нужда от работа, след като разбива колата на учителя си. Той започва работа в местната закусвалня за бързо хранене Good Burger („домът на добрия бургер“), където се запознава с малоумния, но добронамерен служител Ед (Кел Мичъл). След първоначалните търкания двамата в крайна сметка стават приятели.

Ресторантът изпитва затруднения, а проблемите му се задълбочават още повече, когато отсреща се открива нов ресторант: Mondo Burger, който печели клиентите си с гротескно големите си кюфтета. Добрият бургер обаче е спасен след като Ед създава таен сос, който става изключително популярен и поставя двойката под прицела на безмилостно амбициозните им съперници.

Ето какво ще кажа: Настрана от носталгията по хилядолетието, „Добрият бургер“ е умишлено глупава комедия с радостно лекомислено и необичайно чувство за хумор, която никога не се страхува да направи лесна поанта или да е хвърли в пълна нелогичност. Някои от геговете са направо шантави, други са изненадващо умни. А химията между двамата главни актьори е неоспорима. Следващия път, когато сте в настроение за абсурдно глупава, семейна комедия от 90-те, опитайте.

Ястия, които с удоволствие бихме опитали: разбира се, ще трябва да изберем един добър бургер (с тайния сос на Ед).

14. When Harry met Sally (Когато Хари срещна Сали) (1989)

Оценка на IMDB: 7,6

Това технически филм за храна ли е? Е, не в класическия смисъл на думата. Сюжетът не се върти точно около храната по начина, по който го правят сюжетите на някои от другите филми. Вместо това тази класическа романтична комедия на режисьора Роб Райнър от 1989 г. се занимава с вечния въпрос дали мъжете и жените могат наистина да бъдат платонични приятели (и отговорът изглежда е… не?)

Като оставим настрана остарялата политика по отношение на половете, този симпатичен филм е класика в жанра и дори създава много трайни тропи. Той служи и като любовно писмо до Ню Йорк, който заема важно място във филма като място на многобройните срещи на Хари и Сали през тяхното над десетгодишно ухажване.

Ако по някаква причина не сте гледали филма, нека ви разкажем сюжета: Хари Бърнс (Били Кристъл) и Сали Олбрайт (Мег Райън) са приятели, които се срещат за първи път, докато Хари излиза с една от приятелките на Сали. През следващите няколко години двамата влизат и излизат от живота на другия, като по този начин стават близки приятели и си споделят несполуките в любовния живот.

Разбира се, чувствата започват да пречат и това усложнява нещата за всички. Можете да си представите как се развиват събитията. Но очарованието на филма се крие в очевидната химия между двамата главни герои, а шегите им за живота и романтиката, докато постепенно разгръщат чувствата си един към друг, водят до истински въздействаща драма.

И така, къде е частта с „храната“? Ами има една доста важна (и изключително известна) сцена, която се разиграва в легендарния нюйоркски ресторант Katz’s Delicatessen, считана за една от най-емблематичните комедийни сцени на всички времена. Няма да ви я разваляме, ако по някакъв начин не сте я гледали.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: класически сандвич с пастърма от Katz’s. С други думи, ще ядем това, което тя яде.

13. Burnt (Повелителят в кухнята) (2015)

Оценка в IMDB: 6,6

Някои от тези филми ни карат да искаме да готвим, а други ни навеждат на други мисли – да се радваме, че никога не ни се е налагало да работим в кухнята на най-добрия ресторант, просто защото изглежда, че това е изключително стресираща среда.

„Повелителят в кухнята“ обаче превръща мъчителното изпитание в напълно гледаем драматичен филм с невероятно изглеждаща храна. Брадли Купър е начело на звездния актьорски състав, който включва Ума Търман, Ема Томпсън, Сиена Милър, Даниел Брюл, Алисия Викандер и др. Филмът разказва за шеф-готвач, който се опитва да възстанови кариерата си, като се стреми да получи заветните три звезди „Мишлен“.

Ако искате да надникнете в света на елитните ресторанти и професионалните кухни, като се наслаждавате на страхотните изпълнения на звездния актьорски състав (и да изпитате истинско удоволствие от много, много вкусно изглеждащите ястия), „Повелителят в кухнята“ е чудесен избор за вас.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: aгнешко от Herdwick, цвекло Girolle.

12. Храна за душата (Soul Food) (1997)

IMDB оценка: 7.0

За какво се сещате, когато си помислите за „храна за душата“? Вероятно нещо топло, здравословно, утешително, ама по най-добрия начин. Нещо, което е не само дълбоко удовлетворяващо, но и ви кара да се чувствате вътрешно добре. Може би дори извиква образи на семейни събирания от детството ви, спомени за прекараното уютно време с любимите ви хора.

Е, приблизително това е филмът „Soul Food“. Драмата изследва чувството за готвене и сервиране на храна за душата като начин за сплотяване на семейството, което се обединява около масата, за да се наслади на храната в компанията на другия, дори когато насаме се справя с всякакви скърби и сътресения.

Филмът, в който участва голям актьорски ансамбъл, включващ Ванеса Уилямс, Вивика А. Фокс, Мехи Фифър и много други, проследява голямо семейство, което преминава през различни изпитания и трудности, но е сплотено от дългогодишните си семейни традиции за неделна трапеза, въпреки че те започват да избледняват с времето. Колкото и тъжен да е филмът, той никога става прекалено драматичен.

Филмът е призив за единство и състрадание в свят, който изглежда все по-забързан и бездушен, и ни напомня за ролята, която храната може да има в живота ни. И за това е чудесен филм за любители на храната.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: трябва да призная, че съм изключително заинтригувана от тортата Sprite.

11. Le grand restaurant (Големият ресторант) (1966 г.)

Оценка на IMDB: 6,8

Кой не обича френските комедийни трилъри? Този възхитителен малък филм – който смесва елементи от криминалния жанр с възмутително глупави фарсови изстъпления – е един от най-забавните и очарователни филми в целия този списък.

Във филма участва Луи дьо Фюнес в ролята на господин Септим, управител на много уважаван парижки ресторант. Ресторантът му е посетен от латиноамериканска политическа фигура. Той получава специалитета на заведението – десерт с фламбиране. Всичко върви гладко до момента, в който десертът е запален и се взривява.

Политикът изчезва след експлозията, което превръща Септим в главен заподозрян за полицията. Това води до мистерия, в която Септим започва да

където Септим започва да работи с полицията като примамка, което води до различни преследвания и глупави изцепки. Това е класическа комедия в стил 60-те години, лишена от много драматизъм.

Това не е най-дълбокият филм в списъка, нито пък най-налагащият мисълта, но е абсолютно забавен и чудесно изобразява стереотипен френски ресторант от средата на 60-те години. Заслужава си да се гледа.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: взривяващ се десерт с фламбе. Изглежда като истинска бомба!

A ТУК можете да гледате целия филм на френски.

10. Mostly Martha (Хубавата Марта) (2001)

IMDB оценка: 7.2

„Всяка добра любовна история започва отнякъде. Тази започна в кухнята.“

Хубавата Марта е очарователна романтична комедия, с някои драматични елементи, която се върти около храната. Немският филм разказва историята на готвач-работохолик, който е принуден да се съобразява с различни промени в професионалния и личния си живот, включително да се справя с нагъл и определено не толкова сериозен нов помощник-готвач. Възниква съперничество, което води до разтърсваща развръзка.

Ако тази история започва да ви звучи познато, то е защото по-късно, през 2007 г. „Хубавата Марта“ е направен отново, този път като американски филм „Без резервации“ с участието на Катрин Зита-Джоунс и Аарон Екхарт. Въпреки това, както обикновено се случва, оригиналът значително превъзхожда римейка. Филмът смесва храна и романтика и ни показва човешката страна на професионалната кухня, като навлиза в личния живот на служителите.

Що се отнася до романтичните комедии, които са съсредоточени върху готвенето на храна, това е една от най-добрите, които сме виждали.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: паста Карбонара.

10. Big night (Голяма нощ) (1996)

Оценка на IMDB: 7,3

Голяма нощ е една от най-добрите драми на 90-те години на миналия век; забавна, язвителна и много уязвима от човешка гледна точка, тя също така поставя вкусните си ястия на централно място както по отношение на кадрите, така и на сюжета. Това е и високо оценен филм в света на храната, считан за културен крайъгълен камък, който дава началото на революция в храненето.

Филмът е епохален, като действието се развива през 50-те години на миналия век. В него участват Стенли Тучи и Тони Шалхуб като двойка италиански имигранти, които отварят собствен ресторант „Рай“ на брега на Джърси. Те полагат големи грижи и се гордеят с храната си, въпреки че отношенията им често са трудни. Техният специалитет се нарича тимпано – огромна торта от паста, кюфтета, сос, яйца и др. Никога не сте виждали нещо подобно.

Но ресторантът изпитва затруднения и братята се сбиват за това как да продължат да работят. Клиентите им търсят нещо по-различно от това, което братята се опитват да правят, така че те полагат отчаяни усилия да привлекат пресата към проваления си бизнес, организирайки голямо празненство за музиканта Луис Прима. Разбира се, тъй като това е комедия, нещата не вървят точно по план.

С участието на Мини Драйвър, Алисън Джени и великата Изабела Роселини, актьорският състав е също толкова първокласен, колкото и храната. „Голяма нощ“ е очарователна и безумно забавна комедия, която помогна за началото на революция в американската хранителна култура.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: рикото с морски дарове изглежда прекрасно, но най-много ни заинтригува пастата timpano di.

8. Основателят (2016 г.)

Оценка на IMDB: 7,2

Чудили ли сте се някога как Макдоналдс, вечно вездесъщият франчайз за бързо хранене, се оказа доминиращата верига за бързо хранене на планетата Земя? Аз със сигурност съм се питала. За щастие, режисьорът Джон Лий Хенкок и сценаристът Робърт Сийгъл намират тази история достойна за разказване и правят широко известния филм „Основателят“ през 2016 г.

Майкъл Кийтън е в ролята на Рей Крок, човекът, който е направил McDonald’s това, което е днес. Заглавието умело подвежда, тъй като Рей Крок не е бил точно „основател“ на Макдоналдс, а абсолютно целеустремен визионер, който, според филма, е бил също толкова умен, колкото и безмилостен. Това, разбира се, води до известна драма.

Повече от филм за храната сам по себе си, „Основателят“ е изследване на капитализма и създаването на една индустрия, на компромиса между принципите и печалбата, както и на възхода на един от най-могъщите и влиятелни бизнесмени в американската история. Филмът е забавен, макар и малко притеснителен на места, и 100% ще ви накара да пожелаете да си хапнете хамбургера, макар и от боклучавия фаст фууд.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: един от оригиналните сандвичи на McD’s на конвейер, разбира се.

7. Tampopo (Тампопо) (1985 г.)

Оценка в IMDB: 8.0

Тампопо на Джузо Итами е една от най-великите комедии в историята на японското кино, а също и едно от най-великите произведения за преплитането на кулинарното изкуство и романтиката. Забележително е, че филмът се рекламира като „първият рамен уестърн“, което не е само хитра маркетингова тактика и преобръщане на „спагети уестърна“ – то всъщност отговаря на съдържанието на самия филм.

Комедийният филм е с участието на Цутому Ямазаки и Кен Уатанабе като двойка японски шофьори на камиони с мляко, които спират в разбит крайпътен магазин за рамен. В крайна сметка те спасяват младо момче, което е било пребито от група хулигани. Момчето се оказва син на Тампопо (Нобуко Миямото), собственик на фалиралия ресторант.

Двойката се сприятелява с Тампопо и решава да ѝ помогне да промени ресторанта си и тримата се впускат в търсене на идеалната купа рамен. Това е филм за приятелството, разказването на истории и способността на храната да създава разкази. Това е поразително своеобразен филм и един от най-добрите филми на 80-те години.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: омурисът ни заинтригува повече от нужното.

6. The hundred foot journey (Пътуване на сто метра) (2014)

Оценка в IMDB: 7,3

Филмът „Стопътно пътешествие“ е още един пример за приятна драма/комедия, която по случайност включва и широка гама от сочно изглеждащи ястия. Филмът е адаптация по романа на Ричард Мораис, а режисьор е Ласе Халстрьом. Любопитно е, че филмът е продуциран от Стивън Спилбърг и Опра Уинфри.

Филмът описва битката на два ресторанта във френско село: престижен ресторант, отличен със звезда „Мишлен“, и по-нов ресторант, управляван от семейство индийски имигранти, който се открива точно отсреща.

С нарастването на напрежението между двата ресторанта те прибягват до все по-абсурдни похвати, за да се саботират взаимно, а филмът използва сюжета като трамплин за изследване на темите за ксенофобията и национализма.

Най-силната страна на филма е актьорският състав, начело с великата Хелън Мирън (която е изключителна и в комедийна роля). И, разбира се, храната, която е представена великолепно и изглежда впечатляващо.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: пиле на барбекю върху задушен бок чой.

5. Яж, пий, мъж, жена (1994)

Оценка на IMDB: 7,8

Както подсказва коментар в YouTube, трейлърът НЕ дава никаква представа за този филм!

Началната сцена на невероятния „Яж, пий, мъж, жена“ на режисьора Анг Лий ни показва как Лао Джу, блестящо представен от Сихун Лунг, се нагърбва да направи огромна трапеза с вкусна храна за семейството си, много старателно приготвя ястие след ястие, преглежда огромната си колекция от кухненски ножове и показва всички умения, които са необходими, за да бъдеш толкова голям майстор-готвач, колкото е той.

„Яж, пий, мъж, жена“ е един от най-любимите ни филм в целия списък. Той е абсолютен шедьовър на тайванското кино и с лекота може да се каже, че е най-добрият филм на Анг Лий. Филмът разказва за Лао Джу, вдовец, който е и полупенсиониран китайски готвач, и трите му дъщери. Те се събират всяка неделя на празник, който е изключително важен за Лао Джу, тъй като дъщерите му се опитват да оспорят традиционния начин на мислене на баща си.

Подобно на голяма част от творчеството на Анг Лий, филмът изследва темите за бащинството (той е част от трилогията на Лий „Бащата знае най-добре“), промяната на семейната динамика след появата (и заминаването) на любовта и прехода от конфуцианската идеология към модерността. Просто великолепен шедьовър на драмата, който включва някои от най-сочно изглеждащите ястия, заснемани някога на целулоид.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: ако трябва да сме честни, почти всичко, което е показано в началната сцена, но тези крокети от скариди и водни кестени изглеждат убийствено.

4. Уили Уонка и шоколадовата фабрика (1971 г.)

Оценка на IMDB: 7,8

Ах, да, филмът, който ни накара всички да мечтаем за шоколадови езера и всякакви фантастични сладкиши с бонбони. „Уили Уонка и шоколадовата фабрика“ (преработен в злощастния „Чарли и шоколадовата фабрика“ през 2005 г. с Джони Деп) е абсолютно култово музикално фентъзи, превърнало се в една от най-обичаните филмови класики на всички времена.

За какво става дума? Ами, ако никога не сте го гледали (или вместо това сте гледали наистина обезпокоителния римейк на Тим Бъртън от 2005 г.), Чарли Бъкет е вестникар, който живее в крайна бедност с родителите си, приковани към леглото. Когато ексцентричният производител на шоколад Уили Уонка обявява конкурс, в който може да се спечели доживотен запас от шоколад (и обиколка на шоколадовата му фабрика), Чарли е късметлия, защото се оказва един от петимата щастливци.

Това води до посещение на главната фабрика за шоколад – отчасти тематичен парк, отчасти ретроспекция, обширната сграда е нещо повече от обикновена фабрика за шоколад и по-точно би била описана като портал към друго измерение, където текат шоколадови реки и странни същества работят по създаването на всякакви експериментални лакомства.

Джийн Уайлдър е блестящ в ролята на Уили Уонка, а филмът красиво преминава границата между детското удивление и психеделията. Силно препоръчителен за всеки, който иска да се пренесе в „свят на чистото въображение“.

Ястия, които с удоволствие бихме опитали: трябва да изберем класическото десертно блокче на Уонка (макар че дъвката за вечеря с 3 ястия ни заинтригува, ако успеем да избегнем цялата метаморфоза с боровинките).

3. Джули и Джулия (2009)

Оценка на IMDB: 7,0

Смятан от някои за „Кръстникът 2“ на филмите за храна (добре де, вероятно ние сме първите, които го наричат така), „Джули и Джулия“ е интересен филм, който изследва радостта от готвенето от два различни ъгъла, като разказва историята на главните героини (известната готвачка и телевизионна водеща Джулия Чайлд, изиграна с апломб от Мерил Стрийп, и кулинарната блогърка Джули Пауъл, изиграна от Ейми Адамс), които са водени от любовта си към френската кухня.

Единственият реален паралел между този филм и „Кръстникът – част 2“ е структурата на повествованието, което се движи напред-назад между историята на издигането на Джулия Чайлд през 50-те години на миналия век, когато тя пише своята фундаментална готварска книга „Овладяване на изкуството на френската кухня“, и стремежа на Джули Пауъл през 2002 г. да приготви всяка една от 524-те рецепти в книгата, което завършва с празник за нейните приятели.

Не точно комедия и не точно драма, „Джули и Джулия“ е лек, безгрижен филм, подкрепен от страхотните изпълнения на двете главни роли. На някои хора може би им се е искало целият филм да бъде посветен на пътуването на Джулия Чайлд, но частта „Джулия“ служи като добре дошла реконструкция на въздействието на добрата храна. Адамс и Стрийп се справят фантастично с представянето на двата различни финала на едно и също пътуване.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: прочутото говеждо бургиньон на Джулия Чайлд.

2. Rattatouile (Рататуй) (2007)

Оценка на IMDB: 8,0

Може би е малко странно да смятаме анимационна комедия на Pixar за един плъх за един от най-значимите и влиятелни филми, посветени на храната в последно време, но ще се изненадате да чуете колко много млади готвачи посочват Ratatouille като едно от първите вдъхновения за избора им на професия.

Този очарователен филм от 2007 г. разказва за Реми, плъх, който живее в Париж (озвучен от Патън Осуалт в може би най-добрата си роля) и който проявява страст към готвенето, различна от всички анимационни герои, които някога сме виждали на големия екран. Той мечтае да стане майстор-готвач като своя идол Огюст Гюсто… но, разбира се, той е плъх.

Неудържим, Реми се съюзява със срамежлив и тромав служител на ресторанта, който се съгласява да му позволи да го контролира като марионетка, като го дърпа за косата под готварската му шапка.

Рататуй е прекрасен филм, който отправя посланието, че всеки може да готви, че наистина можем да се задълбочим в изкуството на готвенето като творчески занаят, а не просто като утилитарно действие, и че човек трябва дасе отдаде на страстите си, за да бъде автентичен. Освен това заглавието е изключително находчиво: Рататуй е френско провансалско ястие от задушени зеленчуци, както и заигравка с думата „плъх“.

Това определено е любимият ми анимационен филм за храна (съжалявам, „Облачно с кюфтета“ и „Жабокът-принц“!)

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: надяваме се, само да не е приготвено от истински плъх.

1. Chef (Готвач (2014)

Оценка в IMDB: 7,3

Едно от по-новите попълнения в този списък, а също така едно от най-очевидните и емблематични. Не след дълго този филм от 2014 г. на сценариста/режисьора/главния актьор Джон Фавро се утвърди като един от определящите филми за гурме на 21-ви век. И когато го гледате, става ясно защо.

Най-хубавото в „Готвач“е, че освен филм за любовта към готвенето, той е и фантастично изследване на творчеството, свободата и намирането на собствения път. Фавро е в ролята на готвач, който след дълги години работа в търговски кухни се разочарова от задушаващия творчеството ресторантьорски бизнес. Той тръгва на пътешествие със сина си с камион за храна, в който продава различни регионални ястия.

С лекия си тон, приятно ненатоварващото темпо и искрената си любов към храната (особено кубинската кухня), филмът прилича на среща с група приятели, които наистина се занимават с готвене и с радост и ентусиазъм ще ви разкажат всичко за него. В много отношения този филм е противоположност на залозите с високо напрежение, показани в „Burnt“, и се наслаждава на радостта от приготвянето на храна. Той отлично пресъздава и атмосферата на Остин.

Ястията на готвача изглеждат страхотно и със сигурност се радвам, че този блестящ малък странен филм – очевидно страстен проект на неговия режисьор – е бил създаден.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: Кубинският сандвич изглежда невероятно, а пикантното задушено пиле изглежда страхотно, но трябва да изберем брискета, който изглежда абсолютно невероятно (дори ни вдъхнови да си направим собствен).
Бонус: работата на Хаяо Миязаки

Добавяме тази допълнителна бележка, защото филмите на Хаяо Миязаки са повече от достойни за споменаване и би било невъзможно да изберем само един. Ако има нещо, което ветеранът на японската анимация умее да прави (освен да създава омагьосващи и фантастични светове с очарователни герои), то е да изобразява храната по възможно най-апетитния начин.

От ресторанта-бюфет в „Отнесени от вихъра“, през закуската на Калцифер в „Howl’s Moving Castle“, кутиите „Бенто“ в „Моят съсед Тоторо“ и почти всяко ястие, показано в „Поръчителката на Кики“, филмите на Студио Гибли със сигурност предизвикват възхищение и удивление… както и ще ви накарат да изпитате огромна жажда за японска храна.

Ястията в тези филми не са представени така, просто за да изглеждат апетитни; те често са израз на любовта между героите и в много случаи се използват за по-нататъчното развитие на темите на всеки филм.

Ястие, което с удоволствие бихме опитали: това е труден избор, но трябва да изберем рамен с шунка от „Понио“.

Статията е превод от текста на Jorge Farah в dalstrong.com. Благодарим! Към споменатите филми бих добавила следните:

Babette’s Feast / Угощението на Бабет (1987), Comme un chef / Като готвач (2012), Chocolat / Шоколад (2000), Like Water for Chocolate / Като гореща вода за шоколад (1992), Soul kitchen / Храна за душата (2009) на Фатих Акин, Toast, Jiro Dreams of Sushi / Джиро мечтае за суши (2011), Shikgaek (2007), Food, Inc. / Храна ООД (2008), Kings of Pastry / Крале на тортите (2009), The Raw and The Cooked (2012), Tortilla Soup / Супа с тортиля (2001), Today’s Special (2009)T, The Trip / Пътешествието (2010), Dinner Rush (2000), Spinning Plates (2012), Haute Cuisine / Изискана кухня (2012), Sausage Party, No reservations, My Big Fat Greek Wedding, The trip to Italy, Lunchbox, Облачно с кюфтета, Жабокът-принц и, разбира се, Менюто… To be continued.

Може да харесате още