За реклама

от Искра Ангелова

Ако и вие сте от тези, които казват: „Аз вече не гледам телевизия!“, то този текст е за вас!

Предаването „Нощни птици“ беше уникално с това, че предоставяше възможност на хората на изкуството, които са и естествените лидери на обществото, да влязат в ролята, която най-много им приляга – да бъдат духовен и морален компас за зрителите. Навсякъде по света визионерите, големите таланти, звездите, ако щете, писателите, поетите и философите, интелектуалците са лидери на общественото мнение. Те представляват елита на една нация, те имат идеите как тя да се развива напред. Те могат да направят критически анализ на случващото се, да успокоят и да дадат надежда на хората в тежки кризи, като настоящата. И тук не говорим за икономическа, а за сериозна криза на ценностите, за духовен упадък, който беше умело дирижиран от силните на деня. 

За жалост при липсата на свободни медии подобни предавания първи бяха спрени, и то не поради липсата на зашеметяващ рейтинг и срамно ниската им производствена цена, а поради факта, че режимите не обичат свободните и независими умове. А именно такива бяха гостите на Искра Ангелова в предаването, което тя измисляше, пишеше, организираше и водеше 14 години по Българската национална телевизия. С нарастващото влияние на определени политически и икономически интереси на българския медиен ландшафт (което срина България от 39-о място по свобода на словото през 2007 г. до срамното 112-о място през 2020 г.) предаването беше слагано нарочно късно през нощта, а бюджетът му – намаляван драстично на няколко пъти до степен създателите му да го работят почти безвъзмездно, заради идеята. То беше спряно тихомълком, през лятото, без да бъдат посочени никакви причини за отстраняването му от ефира. Но истината е, че то се помни, че е важна част от историята на БНТ и че зрителите му го обичат много. 

Продължаваме борбата.  

Знаем, че на такъв малък пазар като нашия професионалните живи изкуства могат да се реализират в своя пълен мащаб, единствено подкрепяни от държавата (няма как да пуснем симфония на Бетовен или пиеса на Шекспир да се продават на свободния пазар и да са на печалба, изплащайки се само от билети – най-малко заради броя изпълнители на сцената и ниската цена на билета у нас). В още по-голяма степен това важи за нещатните артисти и техните опити да формират публика, да продават билети и да привличат към своето изкуство аудитории. 

За Искра Ангелова, като създател на културни продукти и на културни медии, връзката между двете е очевидна – за да има публика в салоните, трябва да има места, където продукцията им да се рекламира и представя по достоен и подобаващ начин. Такива места (медии) има все по-малко, а продукцията по сцените е огромна и в голямата си част – много качествена. За да може да съществува независим театър или джаз, трябва да има и места, където публиката да узнава за случването им. Медии.

Епидемията, последвана от инфлацията, предизвикана от войната в Украйна, не просто унищожиха живите изкуства, като директно им забраниха да се случват – тези фактори успяха да притъпят усещането за необходимост от културен живот у публиката, свикна я, че културата може да се набавя безплатно – в платформи, телевизионни канали, интернет живи излъчвания, и по този начин напълно зачеркна независимите артисти, които разчитат само на конкурсни грантове от държавата и продадени билети. Затова и наличието на такива програми се оказа животоспасяващо за голяма част от тях.

Новото онлайн културно списание „Нощни птици“ се създава с финансовата подкрепа на НФК. Това отново е държавна подкрепа и ние сме много благодарни, че имаме тази възможност. Тя обаче е 60% от необходимата ни и има давност, т.е. тя ще приключи. А ние изобщо нямаме намерение да спираме. Тук ще разчитаме на вас – нашите читатели и рекламодатели. Ще си потърсим и генерален спонсор.

Ясно е, че няма как подобен сайт да се издържа от реклама, но може да бъде подкрепян и през нашия профил в Patreon. Силата на свободните медии е, че те не са зависими от парите на един или друг донор и не се отчитат пред никого за редакционната си политика. Ние ще гарантираме качественото съдържание и високото ниво на публикациите и разговорите, които ще се случват в списанието, а от вас очакваме да си го „купувате“ – т.е. да ни подкрепите, като платите колкото смятате за нужно, за да можем да продължим да съществуваме.

Възнамеряваме да започнем и продуцентска дейност – на трейлъри, рекламни съобщения и стратегии за определени културни организации и продуценти срещу абонамент. Нека си стъпим на краката и ще ви известим. 

В крайна сметка това ще е първата културна медия, която ще има: 

  • изчерпателен ежедневен културен събитиен календар (първо за София, скоро – и за други градове);
  • критически статии – професионалната критика реално няма вече къде да се случва, а и беше заместена от постовете на всички ни в социалните мрежи, докато културните рубрики и предавания, издания и места бяха закривани и унищожавани;
  • интервюта с истинските герои на деня – големите телевизии се занимават с култура вече само ако в нея има скандал или жълта история, те заместиха изцяло разговора за изкуство с лайфстайл и клюки;
  • специална рубрика на английски за чужденците на гости в България – реално те няма как да научат за многобройните концерти, оперни спектакли и балет, изложби и фестивали, които биха могли да посетят, докато са на гости в София, а и в България;
  • специална рубрика за българите в чужбина – повече от два милиона българи са пръснати по целия свят и те сами организират богат паралелен културен календар;
  • детска рубрика – няма къде систематизирано да се прочете какви културни събития има за деца и ние, родителите, налучкваме, когато дойде уикендът или ваканция. А София (и България) е пълна с интересни събития, концерти, четения, театри и работилници, конкурси и фестивали за децата.
  • кулинарна рубрика – идеята ѝ е нашето престижно списание да включва платени специални рекламни репортажи за ресторанти и заведения с ревюта и разкази за тях, ситуирани там;
  • в по-далечна перспектива сайтът би могъл да включва и портал за продажба на билети, което ще обезпечи съществуването му като напълно независима от грантове и субсидии културна медия.

„Нощни птици“ е изцяло културна онлайн медия-списание, която ще запълни нишата и голямата липса от подобни медии в България.

Наша най-основна цел ще бъде езикът ни да не е прекомерно елитарен, а претенциите ни да не бъдат завишени. Защото истинското и стойностно изкуство съществува, цъфти и се развива извън нас – някъде в огромната територия, която зее празна от критически текстове и информация – в бездната между вече несъществуващите в. „Култура“ и в. „Хайлайф“, между предаването на Нойзи и „Шоуто на Слави“. И да, има такова място, просто никой не пише за него. Именно там живеят „Хъшовете“ на Сашо Морфов, „12 гневни“ на Пламен Марков или „Дивата патица“ на Крис Шарков и още прекрасни представления като „Животът е прекрасен“, „Лунните невени“, „Кухнята“ или „Празникът“, там Веско Пантелеев Ешкенази води най-добрия оркестър в света Концертгебау в България, а на София филм фест идва самият Вим Вендерс, там наш филм е избран в “Особен поглед” на фестивала в Кан, друг наш филм се състезава за „Оскар“, а ние правим интервюта и с двата екипа, а наш автор – преведен на 20 езика – получава най-голямата литературна награда на Италия, а скоро – дано, и в целия литературен свят; пак там в Софийската опера танцува на щат… млада италианска балерина. Има такова място, то е София, България и е срамно, че българската държава от години се прави, че този огромен, богат и стойностен, напълно конвертируем навсякъде по света културен афиш и неговите създатели не съществуват – поне ако съдим по „помощите“, които им се раздават като заплати. Напоследък усещаме вятъра на промяната в тази сфера и силно се надяваме тази тенденция да не е временна.

Индикаторите ще са трафикът на сайта, броят четения на статиите на седмична база и броят импресии във Facebook, броят споменавания на сайта в други медии и контексти, и личностите и събитията, които са се съгласили ние да ги отразим/интервюираме/пишем за тях.

Новото културно списание ще е естествено продължение на дългогодишната работа на Искра Ангелова в „Нощни птици“, в Нова телевизия, в bTV, в CBS, в сайта cultureone.bg, който тя създаде за EVY Media, като ще надгради и развие потенциала, заложен там. Идеята е новият сайт да стане единствено място за културните публики и поради уникалните критични статии, които ще публикува, и поради подбора и актуалността на новините, и поради личностите, които интервюира, и поради календара, какъвто в България все така липсва, и не на последно място – поради имената и таланта, независимостта и свободния поглед върху ставащото на външните автори.

1. БАНЕР РЕКЛАМА

ФорматПлатформаЦена на месец
300×250 pxDesktop/Mobile500 лв.
728×90 px first pageDesktop300 лв.
In-article (640×360)//Video in-articleDesktop/Mobile400 лв.
Desktop/Mobile anchor textDesktop/Mobile700 лв.

2. НЕЙТИВ РЕКЛАМА ЧРЕЗ СЪДЪРЖАНИЕ

ФорматПромотиране и дистрибуцияЦена
NATIVE// ПР публикация, подадена в готов вид. Всяка статия се персонализира и редактира в стила на медиятаПозициониране на home page, 48 часа + FB post в страница на медията600 лв.
NATIVE// Авторска публикация, разработена от журналист на медията, по брийф на клиентаПозициониране на home page, 48 часа + FB post в страница на медията700 лв.
NATIVE & PHOTO // Авторски материал или интервю с фотосесия организирана от медиятаПозициониране на home page, 48 часа + FB post в страница на медията1000 лв.
ФорматПромотиранеЦена
ВИДЕО + NATIVE// Видео ревю или продуктово видео в затворена среда + авторски текст към негоПозициониране на home page, 48 часа + FB post в страница на медиятаПо запитване
CONTENT DISTRIBUTION// Промотиране на материал в мрежата на Нощни птици и социалните мрежи на медията. Позициониране в каре в каре „Препоръчани“ за 24 часа или чрез адс банер 300х250 – 20 000 импресии600 лв.

Всички цени са брутни, без ДДС

Всички бонус импресии се излъчват в рамките на заявената кампания. Размерът на бонусните излъчвания се договорят с рекламния отдел на медията.
Всички ПР публикации, които се активират без редакция от медията и се публикуват в първоначално подадения вид, биват обозначавани с надпис „Рекламна публикация“ в края на текста.
Продуктовото позициониране с тема подлежи на одобрение от Управляващия редактор. Представянето на продукта/услугата следва да бъде издържано изцяло в стила на медията.
Ценовата листа е актуализирана през март 2023 г..

За контакти и запитвания: pticite@gmail.com