Неочаквано си отиде писателят Алек Попов

от Нощни птици

Съвсем неочаквано на 58-годишна възраст си отиде българският писател Алек Попов. Автор на едни от най-превежданите български книги, сред които „Мисия Лондон“ (по който има и филм) и „Черната кутия“.

Тъжната новина съобщиха от Българската академия на науките, където той беше член-кореспондент.

„Той беше един от най-оригиналните и талантливи съвременни български белетристи. До последния си дъх се опитваше да разгадае тайните на българското слово, дълбаеше в безкрайните тунели на отечественото езиково пространство и чрез творбите си показваше и разгръщаше многобагровата палитра на българската изящна словесност“, пишат колегите му в БАН.

Оттам допълват, че многократно в различни свои интервюта и беседи писателят е заявявал, че цял живот се труди на „нивата на езика“. „Затова и неговият основен инструмент е именно българският език. Алек Попов се интересуваше много от развитието на нашия език, от неговото обогатяване и магичната му способност да изразява и изобразява конкретните пулсации на духа на времето. Творбите му доказваха по елегантен начин това и предизвикваха у четящия човек желание за размисъл, за диалог, а понякога – и за полемика. Но нали тъкмо в полемиката и в спора се ражда истината?“, казват от БАН.

Напомнят, че книгите на Алек Попов са сред заглавията със завиден читателски интерес и неслучайно са имали толкова преиздания.

„Чрез тях авторът демонстрираше умението си за дискретен психологически анализ на своите герои, таланта си да води живо и увлекателно повествованието, да владее фабулата и сюжета на разказа, новелата или романа. И преди всичко да постига впечатляващо иронично самоотстранение, кодирано не само в сюжета, но и в езиковата фактура на творбата.“

Алек Попов

е роден на 16 януари 1966 г. в София в семейство на професора по математика Васил Попов. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, след което следва българска филология в СУ „Климент Охридски“.
Работи в редица издания, като става и директор на Дома на детската книга в София и главен редактор на сп. „Родна реч“.

Носител е на редица литературни отличия, сред които: наградата за нова българска проза „Хеликон“ (2002, 2013); националната награда за драматургия „Иван Радоев“, наградата „Елиас Канети“, „Цветето на Хеликон“ за най-продавана книга на 2007 и 2013 г., наградите „Четящият човек“ и „Чудомир“, наградата на британския ПЕН Център за преводна литература, наградата Pro-za-Balkan за принос към балканската литература (2019 г.) и др.

Алек Попов е член-кореспондент на БАН в отдел „Творци на изкуството“.

Може да харесате още