Икони на Татяна Недялкова в галерия „Париж“

от Нощни птици

С първа самостоятелна изложба в България иконографът Татяна Недялкова ще дебютира в галерия „Париж“. На 22 април ще бъдат представени около тридесет икони от различни нейни периоди.

Татяна Недялкова

е родена през 1960 година в град Троян. Завършва Троянското художествено училище и започва кариерата си на художник, като създава произведения предимно с акварел и акрил.

По-късно се посвещава на иконографията. През 1991 г. се премества да живее в Италия. Там участва в редица художествени конкурси, като през 1993 г. се класира на първо място в националния конкурс за живопис La città di Codogno, а през 1994 г. – на второ място в изложбата за живопис Città di Macherio.

Следват години с иконографски изложби в различни италиански градове. Днес художничката представя своя самостоятелна великденска изложба в столичната галерия „Париж“.

„Намираме се в навечерието на най-големия Празник на Празниците – Възкресение Христово, затова и решихме да покажем тази иконографска изложба“, казват от галерията

Изложбата е озаглавена „Неизгаряща къпина“, тъй като тази икона съединява в себе си и Стария, и Новия завет, и има изключително богата символика. От една страна, Бог се явява на Мойсей чрез къпиновия храст, който гори, но не изгаря.

Характерно за иконите на Татяна е, че, от една страна, тя следва точно оригиналните образци, а от друга, успява да внесе своя авторски почерк чрез една специфична живописна обработка на фона и орнаментиката. По този начин всяка една нейна икона се превръща в уникално и единствено художествено произведение.

Изложбата може да се види до 4 май.

Може да харесате още