Кои са БГ мъжете с кауза, или защо He’s the Man не се интересува от пари и власт

от Искра Ангелова

„Девет български мъже бяха отличени на петото издание на He’s the Man 2023 на Dir.bg – селекцията от значими за съвремието, забележителни мъже на България се проведе във Военния клуб в София. Тази година изданието е под мотото „Мъже с кауза“, за да бъде обърнато внимание на делата на няколко забележителни мъже в съвременния свят пред очите на двумилионната аудитория на най-големия портал в България“, написа журналистът Георги Тошев, водещ на събитието.

Церемонията е включвала и интервюта с “горящия човек” – актьорът Иван Бърнев, музикалната сензация Крис и Юли от група „Молец“, брилянтния режисьор, който предизвика фурор с представлението си „Хага“ в Народния театър Галин Стоев. До тях е застанал и един от ярките примери в бизнеса – генералният мениджър на “Филип Морис България” Демиан Пинтос.

Над 200 присъстващи са слушали историите на четиримата избрани, след което са ги аплодирали шумно.

„Със сигурност сте се питали кое е онова, което придава смисъл на живота – добротата, децата ни, личният успех, кариерата, любовта, смелостта… Можем да изброяваме още и още, защото смисълът е човекът, а той е като лабиринт от въпроси, съмнения, но и кураж. И докато се пита, той има смисъл и кауза – да се създава, изгражда като все по-добър човек, и така да помага на останалите…“, пише още Тошев.

Деветима са българските мъже, които са отличени в петото издание на He’s the Man. Интересното е, че те са оценени не по красота или богатство, заради професионален успех или властова позиция и влияние… Те са наградени заради тяхната кауза.

Церемонията се е провела в Централния военен клуб, където са представени част от тях – актьорът Иван Бърнев, музикантите Кристиян Макаров и Юлиан Славчев от група „Молец“, режисьорът Галин Стоев и генералният мениджър на „Филип Морис България“ – Демиан Пинтос. Останалите отличени тази година са писателят Стефан Цанев, режисьорът Стефан Командарев, мениджърът и администратор в здравеопазването Андрей Марков, и психиатърът, политик, социален коментатор д-р Николай Михайлов.

Организатор е информационният портал Dir.bg, а водещ на събитието е журналистът Георги Тошев.

„За мен е много важно, когато правя нещо, да не ме е срам от мен самия“, казва Галин Стоев. Той обяснява, че изразяването на позиция чрез изкуството е въпрос на вътрешна необходимост. „Живеем в изключително трудно време, което понякога прилича на месомелачка – допълва режисьорът. – Днес живеем в мрак, но в този мрак има заключена светлина. Ние трябва да намерим начин да освободим тази светлина“, казва Галин, директор на театъра в Тулуза, Франция, чието представление в Народния театър „Иван Вазов“ „Хага“ по текста на украинката Саша Денисова е несъмнено най-смелото и най-доброто културно събитие за годината в България.

„Моята кауза тази година беше да се срещам с публиката и по някакъв начин да свързвам това, което е запечатано и не може да се промени с публиката. И това се случи десетки пъти и в България, и навън – казва Иван Бърнев. – Щастлив съм, че съм попаднал на призвание, чиято корона е в това да излезеш на сцената и по някакъв начин да дариш нещо на хората, да ги заредиш с нещо“, казва актьорът. Той посочва, че винаги се е интересувал от темата за малкия човек, която е във фокуса и на испано-българския филм с негово участие „Васил“.

„Успехът за нас дойде в много подходящ момент, в момент, в който бяхме готови за него“, казват музикантите от „Молец“. „И двамата бяхме вече преживели някакви неща, взели всички тъпи решения и бяхме взели поука от тях. Бяхме установили вече една хубава връзка с Бога и някак тогава нещата започнаха да се случват – казва Кристиян Макаров. – Ние сме двама и по този начин всеки от нас постоянно има едно огледало, което може много ясно да реагира на леки криввания“, допълва Юлиан Славчев.

„Опитваме се да променим [всичко] онова, което според нас е много голям проблем. Знаем, че като компания най-голямото влияние, което можем да имаме върху обществото, е да ги накараме да спрат да пушат или да преминат към по-добри алтернативи. Вярваме, че можем да направим повече“, казва Демиан Пинтос. Той разказва, че работи с екипа си по кампания за намаляване на отпадъците от цигари. Част от нея са и млади артисти, които чрез видеа разказват на потребителите защо трябва да променят навиците си, а резултатите са много показателни за българското творчество, креативност и потенциал, допълва Пинтос.

Интервюта с останалите отличени са публикувани в сайта на събитието.

He’s the Man се провежда за пета поредна година след старта си през 2019. В първото издание на поредицата от срещи под мотото „Ум, дух и тяло“ се включват д-р Станимир Сираков, Светослав Иванов, Юлиян Вергов, Ники Станоев, Филип Захариев, Станислав Трифонов – Насимо, Стойчо Младенов, Teoдосий Теодосиев, Денислав Коджабашев, Иво Христов. През 2020 г. Dir.bg продължава традицията със серията „Време за мъже“, в която влизат проф. Иво Петров, Графа, Михаил Билалов, Лазар Ангелов, Велизар Величков. През 2021 г. He’s the Man събира Лазар Радков, Пламен Русев, Христо Мутафчиев и Стефан Вълдобрев в групата „В обувките на успеха“. Миналата година събитието представя правилата на успеха на проф. Мартин Вечев, проф. Атанас Щерев, Найден Тодоров, Георги Господинов, Малин Кръстев, Димитър Бербатов.

Може да харесате още