Поредицата „Опера в киното“ идва в България

от Нощни птици

От 6 април на голям екран и на най-хубавите места гледаме класически заглавия с изключителни спектакли от най-големите световни фестивали.

На 6 април в България започва излъчването на първия сезон от световната поредица “Aria Опера в киното”, която среща любителите на високото оперно изкуство със спектакли от най-престижните оперни фестивали. Първият сезон ще предложи четири заглавия – „Мадам Бътерфлай“ (с участието на Барно Исматулаеа), „Травиата“ (с участието на Соня Йончева), „Турандот“ (с участието на Анна Нетребко) и „Кармен“ (с участието на Елина Гаранча).

Всички прожекции ще бъдат с български субтитри и ще се излъчват в салоните на Cinema City в цялата страна.
Сезонът ще стартира на 6 април с „Мадам Бътерфлай”. Представлението е от фестивала в Брегенц – “Опера на езерото”, и ще поднесе вълнуващата опера на Пучини в зрелищна постановка на вода.

На 20 април зрителите ще могат да гледат „Травиата” с участието на невероятната Соня Йончева, която влиза в ролята на обречената куртизанка Виолета Валери. Постановката е считана за “върха на италианската опера” и е от сцената на фестивала “Арена ди Верона”.

На 18 май ще можем да видим и чуем Анна Нетребко в „Турандот”. Това е последната опера на Пучини, която е и най-голямата и впечатляваща от творбите му – китайската ледена принцеса Турандот се впуска в отмъщение срещу мъжкия пол.

Сезонът ще приключи на 8 юни с „Кармен”, може би най-обичаната и най-изпълнявана хитова опера на всички времена. Прочутият режисьор Франко Дзефирели създава грандиозна постановка за фестивала „Арена ди Верона”, която включва стотици участници: солисти, хористи, детски хор, танцьори и статисти.

Aria

Aria е проект за световно разпространение на опери в кината, създаден през 2017 г., който предлага най-добрите опери от най-големите фестивали на първия ред. Най-големите представления от Брегенц, Арена ди Верона, Залцбург и много други. Всяка година Aria създава луксозен сезон с най-добрите спектакли на годината.

Може да харесате още