Театър на слушалки в галерия „Квадрат 500“

от Нощни птици

На 11 и 12 ноември Националната галерия ще се превърне в сцена за аудио пърформанса “Дъщерята на рамкьора” по авторска пиеса на Мартина Новакова, вдъхновена от колекцията на музея.

„Дъщерята на рамкьора“ е част от програмата „Гледане с разбиране“”“
Текст и режисура: Мартина Новакова
С участието на: Димитър Николов, Евгения Ангелова и Валерия Георгиева
Музика и звуков дизайн: Александър Евтимов – Шаманчето
Събота, 11 ноември, 14:00 и 16:00 ч.
Неделя, 12 ноември, 14:00 и 16:00 ч.
Национална галерия „Квадрат 500“
Ул. „19 февруари“ 1, София

Задължителна предварителна регистрация тук: https://www.gledanesrazbirane.com/performance-
novakova

Участието е безплатно, но се заплаща вход в музея.

Програмата „Гледане с разбиране“ предлага нови начини за изживяване на изкуството и посещението в музея. Най-новият експеримент за преоткриване на музейното пространство е аудио пърформансът „Дъщерята на рамкьора“ на Мартина Новакова по авторска пиеса, вдъхновена от колекцията и залите на Националната галерия.

„Дъщерята на рамкьора“ е театрално представление на живо и на слушалки, разходка в музея, личен разказ и рефлексия върху изкуството и пресечните му точки с живота и театъра. Слушайки и ходейки из залите на музея, границите между реалното и инсценираното започват да се размиват. В представлението Новакова поставя въпроси за идентичността и историята, за изкуството и как то отразява нас и как ние отразяваме него.
Аудио пърформансът се провежда в малки групи от до 25 души и предлага интимно и неочаквано преживяване в залите на Национална галерия „Квадрат 500“. Всеки участник трябва да си носи слушалки и телефон, за да слуша пиесата.

„Представям си група хора в Националната галерия. Представям си тайно общество, водено от детски глас. Тук са, защото търсят нещо. Поглеждат през рамките. Представям си как изпълняват сложна хореография зa произведение на изкуството. Представям си как две фигури на брега на голяма река гледат как Националната галерия разпъва платна и отплава…“

Мартина Новакова

Искате да знаете повече?

Мартина Новакова е млада драматуржка и режисьорка. Завършва магистратура по Театрално изкуство с директор Хуан Майорга в Университет „Карлос III“ в Мадрид и магистратура по Документален и образователен театър в Нюйоркския университет със стипендия „Фулбрайт“.

Сред преподавателите ѝ в Ню Йорк са: Анна Дивиър Смит, Джо Салватор и Андре Лепеки. Първият ѝ опит за аудио театър в музея е през 2021 г. с представлението „Опакован аудиогид“ в съавторство с Мигел Валентин и също част от програмата „Гледане с разбиране“. Тогава представлението по режисурата на Василена Радева превежда публиката през живота и творчеството на Жан-Клод и Кристо във фотографската изложба в СГХГ.
„Дъщерята на рамкьора“ е първото представление на Новакова след завръщането ѝ от Ню Йорк. За него сформира екип от добре познати професионалисти като актьора Димитър Николов, познат от театралната сцена и киното, актрисата Евгения Ангелова и музиканта Александър Евтимов – Шаманчето.
„Дъщерята на рамкьора“ ще има само четири представления на 11 и 12 ноември. Участието е безплатно и се заплаща само вход в музея. С предварителна регистрация на https://www.gledanesrazbirane.com/performance-novakova.

Събитието е част от образователната програма „Гледане с разбиране“ на фондация „Изкуство – дела и документи“. Събитието е финансирано по проект „Слушане с разбиране“ към Столичната община – Програма „Култура“. С партньорството на Националната галерия. Годишната програма на „Гледане с разбиране“ се реализира с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Повече за програмата, предстоящите събития, музейни аудиогидове и др.:
www.gledanesrazbirane.com.

Може да харесате още