„Топлоцентрала“ отбелязва две години

от Нощни птици

С български спектакли, превърнали се във фаворити, както родни и международни премиери отбелязват две години от създаването на „Топлоцентрала“. През ноември на сцените на арт пространството ще се играят постановки на Марий Росен, Крис Шарков, Гергана Димитрова, Силвия Чернева, Здрава Каменова, Елена Димитрова, Касиел Ноа Ашер, Неделя Ганчева, Яница Атанасова, Жана Пенчева, Vox Populi, Emergency Theatre, Storycatchers, АлмаАртис.

37 клечки

Българо-немският театрален спектакъл и копродукция с „Топлоцентрала“ от Здрава Каменова и Гергана Димитрова е с участието на Снежина Петрова. Постановката се завръща на сцената през ноември заедно с друг техен спектакъл – „Машините са кучки“.

На 28 и 29 ноември Гергана Димитрова показва „Мъртви души„. В началото на ноември голямата сцена на центъра ни пренася в древен персийски епос с представлението Шахнаме: Сказание за Зал, отличено с награди “Аскеер” 2022 и “Икар“ 2022 за авторска музика.

В края на ноември гледаме „Бартълби“ на Марий Росен по Хърман Мелвил – изключителния моноспектакъл с участието на Александър Митрев, за който актьорът получи номинация за “Икар” 2022. На 12 ноември сядаме под „Критична маса“ на Силвия Чернева, а на 14 ноември в зала 1 и зала 2 на “Топлоцентрала” се играят „Пласт-стония“ на Storycatchers и моноспектакълът „Сеч. Една Възбуда“ по прочутия роман на “екзистенциалния клоун” Томас Бернхард и по идея и концепция на Елена Димтрова с участието на Явор Костов – Йондин.

Шахнаме, Снимка: „Топлоцентрала“

На 17 ноември премиерно гледаме последния спектакъл на Vox Populi – „Медена луна“. В същия ден ще бъде показан премиерно и най-новият импровизационен формат от ХаХаХа ИмПро театър – ОнтарбоаН, с който ще преживеем дните от седмицата в обратен ред.

Премиера на 22 ноември ще има и втората част от трилогията на Emergency Theater – „Празна е стаята на удоволствието“, продължение на Сцени на разсъмване (30 ноември) от Юлияна Сайска, Елена Димитрова и Цвета Софрониева. Премиерата на театралния пърформанс Юдит Клайн от Клара Армандова и Георги Новаков ще бъде на 16 ноември.

На 23 ноември е ред на танцовия пърформанс „Пастет“ по идея и хореография на Яница Атанасова с номинация за “Икар” 2023, а на 28 ноември – танцовият пърформанс Dance, Baby, Dance по хореография на Жана Пенчева, заедно с танцовия пърформанс The Power Of S на 29 ноември с награда “Икар” 2022.

Непоносимо дълги прегръдки. Снимка: „Топлоцентрала“

Вечерта на 24 ноември ще празнува вечността с DragON FOREVER – повече от просто шоу, безкрайно парти на танцовото трио Steam Room (Александър Георгиев, Жана Пенчева и Дарио Барето Дамас). На 18 ноември с изпълнителското дуо Bertrand Lesca and Nasi Voutsas, известни още като Bert and Nasi, ще пътуваме във времето благодарение на танцовия им пърформанс THE END | КРАЯТ, припомняйки си, че никога не е твърде късно да започнем отново; на следващия ден пък (19 ноември) ще се върнем в самото начало на същата история с The Beginning | Началото – алтернативна танцова пиеса, която се превръща в напомняне и тържество за собствената ни смъртност и тази на всичко около нас, в сюрреалистично съзерцание върху живота и взаимоотношенията.

Визуални изкуства в „Топлоцентрала“

Продължава изложбата със скулптурни обекти и инсталации „Заслон“ на австрийската художничка Лийзъл Раф. Галерия „Топлоцентрала-Куб“ ще бъде преобразена от Раф за първата ѝ самостоятелна изложба у нас – взаимодействие на проявите между материал, обект и пространство, до 26 ноември.

Още събития

Melba Symposium – еднодневен симпозиум, част от Melba Design festival, с лекции от някои от основополагащите имена на съвременния дизайн. На 4 ноември в зала 1 на „Топлоцентрала“ шестима професионалисти в областта на типографията, брандинга, архитектурата, интериорния и продуктовия дизайн ще представят актуалните тенденции в сферите им на работа.

Chillmaw – 1-ви солов концерт „Пълнолуний“ с 11 авторски песни, точно на 11.11. На сцената ще излязат още Frazer, Шангри Ла и Георги Мирчевски за цялостно музикално вникване в емоционалния свят на хората.

Може да харесате още