Американка изпраща 10 писателки на творческа резиденция „Жени в планината“ в Родопите

от Нощни птици

На редакционния имейл получихме следната приятна новина! Автор е американката Елизабет, по мъж Костова, която освен добър и популярен автор в родината си, създаде фондация, която вече 15 години подпомага популяризирането на българката литература по света. И обратното.

„Имаме удоволствието да обявим десетте писателки, които ще се включат в първото издание на писателската резиденция „Жени в планината“. В отговор на отворената покана получихме 150 кандидатури, които бяха разгледани от жури в състав Айрийн Нийланд (САЩ), писател и преводач, Елена Алексиева (България), писател, поет и драматург, Надежда Дерменджиева (България), изпълнителен директор на Български фонд за жените, активист в сферата на женските права и автор, и проф. Райна Гаврилова (България), изследовател в областта на историята на културата и историческата антропология. Членовете на журито бяха впечатлени от множеството кандидатури с високо качество и след внимателен процес на отсяване определиха за успешни кандидатурите на:

Адриана Андреева (България) 

Професионалист в областта на културния мениджмънт, кураторството, журналистиката и творческото писане. Автор на стихосбирката „този следобед, утре сутрин“, публикувана през 2004 г., и гост-автор в списание СВЕМА. Участвала е и в събитията „Актьори срещу поети“ в театър „Сфумато“ в София. По време на резиденцията Адриана ще работи върху втората си стихосбирка.

Виктория Лекова (България)

Поетеса, писателка и докторант по културология. Автор на стихосбирките „Прекарване на времето“ (2014) и „Вариации на нулата“ (2007). Носител на няколко национални награди за поезия. По време на резиденцията Виктория ще работи върху нов текст за новела.

Катерина Дементева (Латвия) 

Писателка, феминистка и куиър активистка. От 2022 г. е доброволец в CommonGround, общностния център за украински бежанци в Рига. Публикувала е в различни ъндърграунд зинове, поезията ѝ е преведена на украински език. По време на резиденцията Катерина ще работи върху автофикционален роман.

Кърстин Жанг (Шотландия) 

Завършила е магистратура по творческо писане в Университета в Глазгоу. По време на резиденцията ще работи по роман с работно заглавие „Светлина през водата“, чието действие се развива в Китай и Шотландия между 1966 и 1984 г. и изследва личната и политическата сила на плуването.

Луиза Кадиян (България) 

Автор на сборника с разкази „Безупречен свидетел“, който печели Националната награда „Йордан Радичков“ за дебют през 2021 г. Завършила е Софийския университет с магистърски степени по българска и английска литература. В момента преподава английски език и пише разказите си рано сутрин и през ваканциите. По време на престоя си в резиденцията възнамерява да напише първата чернова на роман, който планира от известно време. 

M. Уинтър (Естония) 

Постдокторант в катедрата по бизнес администрация в Талинския технологичен университет и научен сътрудник в Института за бъдещето на труда в Лондон, Великобритания. Извън академичната си работа М. пише разкази и участва в публични четения. През март 2023 г. основава Writing in Tallinn (WIT) – общност, създадена с цел да насърчава писатели от всички нива и жанрове, като им предоставя пространство за съвместна работа.

Мария Олекса (Украйна) 

Журналист и писател, чиито разкази са публикувани в няколко украински литературни списания. Първият ѝ роман “ Перши “ (на украински език) е публикуван през март 2023 г. По време на резиденцията Мария ще работи по първата чернова на втория си роман, който изследва темите за пристрастяването и ко-зависимостта.

Невена Елисеева (България) 

Носител на множество регионални и национални литературни награди. Нейни произведения са публикувани в Литературен вестник, сп. Съвременник, Сборище на трубадури и различни електронни литературни издания. От 2021 г. работи по роман, който ще развие по време на писателската резиденция „Жени в планината“. 

Светлана Тараторина (Украйна) 

Автор на фентъзи и фантастични романи. Дебютният ѝ роман „Лазар“ е отличен с литературната награда LitAkcent и печели място в дългия списък на BBC Book Award 2019. През 2023 г. публикува втория си роман „Къщата на солта“. По време на резиденцията, далеч от взривяващите се над Киев бомби, Светлана ще продължи да работи върху третата си книга – продължение  на фентъзи романа „Лазар“.

Фърн Кли (Великобритания) 

Живее в Шефилд, Северна Англия с партньора си и красивото им куче, и с удоволствие работи в малък ресторант. Освен да пише, Фърн обича храната, изкуството и киното. В момента пише първия си роман, а по време на резиденцията ще работи върху няколко произведения, които ще станат част от този роман. 

Фондация „Елизабет Костова“ благодари на всички писателки, които отделиха време и усилия, за да подготвят своите кандидатури. Въпреки че местата, които можем да предложим са много по-малко от отличните кандидатури, бихме искали да окуражим писателките да продължат да търсят начини да се развиват професионално и да си напомнят да поставят своите творчески нужди на първо място. 

Благодарим на нашите съмишленици и спомоществователи от Български фонд за жените, Национален фонд „Култура“ (програма „Възстановяване и развитие на частни културни организации“, The Spark Company и община Чепеларе, които направиха резиденцията „Жени в планината“ възможна. Благодарим и на всички индивидуални дарители, които подкрепиха с лични дарения тази инициатива.“


Може да харесате още