Маркес и неговият неиздаден роман

от Нощни птици

От Пау Москера и Оскар Холанд, CNN

Последният роман на Габриел Гарсия Маркес – „Мемоарите на моите меланхолични курви“ – е публикуван преди 20 години, но наследството на покойния колумбийски писател не се изчерпва с това. След смъртта му през 2014 г. едно недовършено произведение – състоящо се от пет чернови, върху които носителят на Нобелова награда за литература работи през последните години от живота си – остава на съхранение в личния му архив в Тексаския университет.

В сряда, в деня, в който Гарсия Маркес щеше да навърши 97 години, завършеният вече роман „До август“ беше публикуван от синовете на автора – Родриго и Гонсало Гарсия. Но както братята признават в предговора на книгата, Маркес не е искал творбата да бъде публикувана. „Тази книга не върви“, спомнят си те, че им е казал преди смъртта си. „Тя трябва да бъде унищожена.“

След като преглежда ръкописите, семейството му открива, че те съдържат същността на писателя, който е пленявал толкова много читатели в продължение на десетилетия. В книгата синовете на Гарсия Маркес признават, че публикуването ѝ е било акт на „предателство“. Но Гонсало заяви на пресконференция във вторник, че не е добавено нищо, което да не е било включено в различните чернови на романа, оставени от баща му.

„Романът беше малко разпръснат в някои от първоначалните чернови, но беше завършен“, каза той, докато братята представяха книгата в института „Сервантес“ в Мадрид. „Тя не е толкова шлифована, колкото най-великите му книги“, добави Родриго: „Но както казваме в пролога, определено притежава много от (неговите) изключителни характеристики: красива проза, познаване на човека, сила на описанието.“

Гарсия Маркес работи върху романа в продължение на няколко години, докато не започва да страда от деменция. Загубата на паметта на колумбийския писател подкопава увереността му в работата, казват синовете му.

„Той никога не е държал непубликувани книги“, казва Родриго. „Всяка книга, която не беше завършил и от която не беше доволен, беше унищожена. Така че фактът, че не е унищожил тази книга, според мен е и знак, че тя е станала малко неразбираема за него. Един Габо (както ласкаво е наричан Гарсия Маркес), който е напълно наясно със себе си, или би завършил книгата, или би я унищожил.

„Действието на „До август“ се развива на неустановено място в Карибския басейн и проследява главната героиня Ана Магдалена Бах, която ежегодно пътува до острова, където е погребана майка ѝ. Всяка година, докато е там, тя „хваща нов любовник за една нощ“, според резюмето на издателството на книгата Penguin Random House, което описва романа като „дълбока медитация върху свободата, съжалението, самотрансформацията и тайните на любовта“.

Посмъртният роман излиза благодарение на педантичната работа на издателя и литературен агент Кристобал Пера, който редактира последните две книги, издадени от Гарсия Маркес приживе. Синовете на Гарсия Маркес потвърждават, че няма други недовършени романи, които да се съхраняват. „Цялото творчество на Габо вече е на разположение на читателите“, казва Гонсало.

Майкъл Риос от CNN също допринесе за този репортаж.

Може да харесате още