Ботаническата градина на БАН светва с над 130 инсталации

от Нощни птици

Над 130 инсталации ще грейнат в светлинно изложение Lumina Park „Вълшебна градина“. Мястото е Ботаническата градина на Българската академия на науките (БАН), а откриването е планирано за 27 октомври от 18:00 часа, съобщи директорът на научната институция проф. Светлана Николова.

Поводът е отбелязването на 30-ата годишнина на Ботаническата градина на БАН като самостоятелно звено.

Lumina Park

е част от серия паркове, изгряващи за есенно-зимния период в десет европейски града. В София паркът ще предложи и три арт инсталации от двама полски художници – Марта Мулава и Ярослав Козиара. Атракцията се разпростира на площ от 1,5 километра в Ботаническата градина на БАН, а всеки сезон екипът създава преживяване с различна тема, като за първата си година в София тя е „Вълшебна градина“.

Инсталациите са атрактивни за посетители от всички възрасти – визуално пиршество със зашеметяващи LED скулптури, осветени храсти, дървета, животни, природни явления и завладяваща музика. Светлинното изложение може да бъде видяно всеки ден, без понеделник, между 18:00 и 22:00 ч., в периода от 27 октомври до края на февруари следващата година. 

Ботаническата градина на БАН е специализирано академично звено, в което се отглеждат и поддържат документирани колекции от живи растения за образованието и експерименталната ботаника. Обществената функция на градината е свързана с проблемите на проучването и опазването на биологичното разнообразие, както и с разпространението на знания за него за изграждане на отношение към устойчивото стопанисване на биоразнообразието.

Може да харесате още