Идилии от българското изкуство в „Квадрат 500“

от Нощни птици

„Идилии“-те на българското изкуство могат да бъдат разгледани на 28 октомври и на 4 ноември в Националната галерия „Квадрат 500“. Водещ на туровете е д-р Светлана Куюмджиева – историк на изкуството.

„По определение жанрът на идилиите описва спокойния и щастлив живот на хората и животните сред природата. Макар да не е стилово или хронологично фиксирана, идилията винаги извиква определени образни асоциации. Идилиите са друг начин на гледане на действителността, различен от обичайното ни разбиране за реализъм“, разказват организаторите.

Те допълват, че идилиите са неприсъщи за световъзприятието на българския творец. Те са по-скоро плод на чужда традиция, отвъд патриотичните, битоописателните или трудови композиции, с които сме свикнали да свързваме ранното светско изкуство в България, напълно неприсъщи на баталните драми от началото XX век или на патетичния пропаганден подем от 40-те и 50-те години, разказват от екипа на галерията.

„Идилиите са парадокс в историята на българското изкуство, но все пак ги има. Те чертаят алтернативен маршрут из историята, която познаваме, поставяйки акцент върху онези кратки отрязъци от нея, за които искаме да мислим като за „бел епок“. Идилиите са убежище, в което немалко български художници се спасяват и днес“, казват още организаторите.

Лекциите са безплатни, но се заплаща вход в музея и са без предварително записване, уточняват от Националната галерия.

Светлана Куюмджиева

е историк на изкуството, критик и куратор, доктор по изкуствознание. От 2003 до 2013 г. работи като галерист в галерия Credo Bonum и се изявява като критик и автор на независими проекти, между които изложбите „Дързост и красота“, „Изкушението Чалга“ и „15“.

Участва в десетки специализации и резиденции в Германия, Австрия, САЩ, Южна Корея, между които резиденциите CEC ArtsLink, KulturKontakt, интензивен курс за куратори към биеналето в Гуанджоу. От 2015 до 2021 г. е артистичен директор на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019. През 2022 и 2023 г. е куратор на първата общинска резидентна програма за артисти в Пловдив ContextAiR. Светлана Куюмджиева е член на Международната асоциация на независимите куратори (ICI).

„Гледане с разбиране“ е програма на фондация „Изкуство – дела и документи“ за образование в музея и в сферата на съвременното изкуство.

В рамките ѝ се провеждат тематични музейни турове и лекции, детски програми, посещения за хора от третата възраст, както и експериментални формати като аудио пърформанси, пърформанс-лекции.

Може да харесате още