„Да летиш с плавници“ с Алцек Мишев открива Master of Art

от Нощни птици

Картини, пърформанси, експерименти, електронна музика, звучаща в пространствата на две старинни къщи в малък италиански град, разгорещени разговори за съвременно изкуство, трогателни срещи с най-близки хора и места в България след 50 години раздяла.

9-ото издание на фестивала Master of Art се открива на 9 февруари от 19.00 ч. в кино „Люмиер“ с филма на Мария Аверина „Да летиш с плавници“. Продукцията на АГИТПРОП е филм за непрестанното търсене на смисъл в изкуството и живота. Художникът Алцек Мишев, бунтар и експериментатор, ни води в това философско и естетическо пътуване през времето, пространството и идеите.

Сценарист на филма „Да летиш с плавници“ е журналистката Мариана Светославова. На Алцек Мишев попада във Фейсбук и е дълбоко впечатлена от българския художник, направил забележителна световна кариера. Изумява я фактът, че през 70-те той е поставен от критиците, заедно с Кристо, в топ 30 на европейския авангард, а в родината му почти никой не е чувал за него. Решава да се опита да поправи това несъответствие, от нея тръгва идеята за един по-дълбок и пространен визуален разказ за художника.

Мишев започва своя творчески път през далечните 60-те години в комунистическа България, когато се увлича по абстракционизма, който за него тогава е символ на свободата. Дързък в творческите си търсения и стремящ се към по-широки хоризонти, през 1971 г. художникът взема радикалното решение да напусне България завинаги.

Озовавайки се в Италия, Алцек Мишев се гмурва в новата за него територия на пърформансите, като успява да стане един от най-ярките представители на пърформативното изкуство през 70-те и 80-те години. В творчеството си и житейските си възгледи Алцек Мишев започва постепенно да се завръща към идеите на отминали епохи. В тези си нови идейни търсения художникът неуморно задава въпросите: Накъде върви светът?, Накъде върви съвременното изкуство?, „Как би трябвало да живеем?.

Премиерата се осъществява с подкрепата на Държавния културен институт към министъра на външните работи. Билети ще намерите на касите на НДК и на tickets.ndk.bg с опция за онлайн покупка и вземане на място.

В първия уикенд на фестивала в кино „Люмиер” ще видим още „Боромини и Бернини. Стремеж към съвършенство” (10 февруари, 18.00 ч.) и „Гоя, Жан-Клод Кариер и призраците на Бунюел” (11 февруари, 18.00 ч.), чиито прожекции се осъществяват съответно с подкрепата на Италианския културен институт и Институт „Сервантес“.

Акцент в програмата са премиерите на български филми за големи съвременни имена в изкуството. На 10 февруари 2024 г. се навършват 90 години от рождението на актрисата Татяна Лолова. По този повод продуцентска компания „АРТО плюс“ съвместно със Сатиричен театър „Алеко Константинов“, Българска национална филмотека, Филмотечно кино „Одеон“ и издателство „Книгомания“ организират национална програма „Татяна Лолова на 90 години“.

В деня на нейното рождение от 18,30 часа в любимото кино на Татяна Лолова – „Одеон“ – ще бъде показан премиерно документалният филм „Последният спектакъл“ с автори Калояна Климентова и Георги Тошев. Същата вечер, след прожекцията, ще бъде представена и новата книга „Татяна Лолова от А до Я. Бележки, мисли, снимки“ под съставителството и редакцията на журналиста Георги Тошев и с логото на издателство „Книгомания“, която е специално подготвена и излиза от печат по повод годишнината.

Тазгодишното издание на Master of Art ще продължи от 9 февруари до 3 март с прожекции в кино „Люмиер“, филмотечно кино „Одеон“, Дома на киното, Културен център „G8“, Евросинема и кино „Влайкова” в София, както и в Lucky Дом на киното – Пловдив, ФКЦ – Варна и Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора.
Филмовият фестивал Master of Art е подкрепен от Национален фонд „Култура“, Национален филмов център и е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 г.

Може да харесате още