Голям протест пред Министерството на културата под наслов „Народ без култура е народ без бъдеще“

от Нощни птици

„Народ без култура е народ без бъдеще“. Под този наслов представителите на сектор „Култура“ се събират на голям протест на 6 декември в 12:00 часа пред Министерството на културата.

„В същия ден предстои гласуване на първо четене на бюджета за 2024 г., в който за културата отново са отделени срамно ниските 0,4% – най-ниският бюджет не само в ЕС, но и в цяла Европа. Та тези пари са в рамките на статистическата грешка.

От години за нас се сещат само по избори, но истинското отношение на управляващата класа си личи по факта, че заплатите в сектора вече се настигат от минималната.

Да, дейците на културата сме горди хора и гледаме да се „справяме някак си и всякак си“, без „да мрънкаме”. Но е много трудно да се опитваш да възпитаваш и възвисяваш народа си, когато собствените ти криле са в кръпки“, пишат представители на сектора до медиите.

Към протеста ще се присъединят не само хора от София, но и от Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Търговище, Благоевград, Хасково и Сливен.

Снимка: Организатори

От сектора искат да се предприемат законови промени, за да се гарантира бюджет, необходим за увеличаване на всички доходи и възнаграждения, както е записано в Правителствената програма, осезаемо и устойчиво увеличение на бюджета за култура, за да спре унижението, на което са подложени всички работещи в сектора, и ясна политика за опазване и развитие на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общински театри. Гарантиран от държавата минимален размер на възнагражденията на работещите в споменатите по-горе състави, постигнат в браншовите колективни трудови договори.

Недоволните в сектора припомнят, че на 1 ноември тази година в национален ефир министърът на финансите обеща повишение на бюджета за култура с 50 процента. „Този бюджет е само видимата част от айсберга, в който нашето общество е напът да катастрофира“, пишат протестиращите.

Те допълват, че години наред творците от сценичните изкуства работят, без да протестират. В резултат на това се стига до ситуация, която може да се определи единствено като унизителна.

„И тъй като политиците и финансистите вярват основно на цифри, ще говорим на техния език: заплати в сектора – много по-близки до минималните, отколкото до средните за страната. Водени от убеждението, че правото на култура е основно човешко право, така както и правото на достойнство, ние заявяваме категорично, че порочният цикъл от неадекватни политики, свързани със системно недофинансиране на културата в България, трябва незабавно да бъде прекъснат. Защото народ без култура е народ без бъдеще!“

Организатори на протеста са: Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД), Съюз на артистите в България (САБ), Независима синдикална федерация „Култура“ към КНСБ и Национална федерация „Култура“ към КТ „Подкрепа“.

Може да харесате още