Хиро Камигаки ни отвежда в „Лабиринтът на София“ в Квадрат 500

от Нощни птици

НАЦИОНАЛНАТА ГАЛЕРИЯ и EUROSPEED представят

ЛАБИРИНТЪТ НА СОФИЯ

от Хиро Камигаки и IC4DESIGN, създателите на поредицата „Детектив Пиер“

22 юни – 20 юли 2023

Вернисаж на 22 юни (четвъртък), от 17:00 до 19:00 часа

Квадрат 500

Пл. „Св. Александър Невски”, ул. „19-ти февруари” № 1

Хиро Камигаки, създател на книжната поредица „Детектив Пиер“ е готов със следващата си история, която отвежда малките читатели направо в „Лабиринтът на София“.

В този проект децата от различни възрасти ще изграждат собствени маршрути и ще се потопят в културните традиции на България, съчетани с образите на супергерои, кукери и берачки на рози, ще проследяват движението си през улиците на столицата, ще откриват уликите и решават допълнителните мистериозни предизвикателства по пътя. Маршрутите са вплетени в рисунките толкова детайлни и пъстри, че превръщат всеки лабиринт в произведение на изкуството.

Магическите светове, които Хиро Камигаки създава, лесно достигат до въображението на децата чрез илюстрираните сложни лабиринти с тайнствени пътеки, футуристични градове, балони с горещ въздух, съкровища, животни, нинджи, фантастични герои, обитавани от пакостници къщи.

Лабиринтът на София. Снимка: Квадрат 500

Всяка илюстрация всъщност е схема, в която трябва да намерите своя път от началото до края. Малките участници като истински детективи трябва да открият скрити предмети, да тренират наблюдателността си, да отговорят на въпроси, да помагат на други, да упражняват английския си.

Характерният подход на Хиро Камигаки към изграждането на всеки нов свят включва щателно проучване на мястото, събиране на информация от снимков материал, сателитни карти, градоустроиствени планове, типология на местни обичаи и културни особености.

Лабиринтът на София. Снимка: Квадрат 500

Камигаки създава един утопичен свят в съзнанието си необременен от директния контакт със съответния град, първоначално той не посещава мястото, което предстои да нарисува, за да позволи на въображението си да изгради нова вълшебна ситуация. Художникът рисува цветния лабиринт на София през 2021, а след посещението си в столицата през лятото на 2022, IC4DESIGN създават чернобялата карта на града, много по-точен и детайлен вариант, в който са вплетени словесни послания.

Японският илюстратор Хиро Камигаки и неговият колектив IC4DESIGN привличат децата и техните семейства още с първата им книга – „Детектив Пиер решава случая“, която излиза в Япония през 2014. Международният ѝ дебют е през 2015, следват „Мистерии в лабиринтната кула“ и албум със стикери (2017), „Съкровището на Небесния замък“ и книга за оцветяване (2020), както и видео играта „Labyrinth City: Pierre the Maze Detective“ (2021). Книгите са преведени на 37 езика в над 38 държави и интригуват малките детективи, съчетавайки решаването на лабиринт чрез очарователни ръчно рисувани илюстрации.

Лабиринтът на София. Снимка: Квадрат 500

IC4DESIGN е основана от Хиро Камигаки в Хирошима, Япония, през 1998. Илюстраторският колектив е избран за един от 200-те най-добри илюстратори в света от журито на American Illustration и Society of Illustrators. Студиото е носител на множество отличия: The ADC Annual Awards, D&AD Pencil, Cannes Lions, London International Awards (2017), Dubai Lynx (2013, 2017), TASCHEN / Illustration Now! (2013). Международните пътници на летище Хирошима са посрещнати от пъстра карта на IC4DESIGN, а редизайнът на New York Times Magazine през 2009 е обявен с корица на студиото.

Може да харесате още