Засилено полицейско присъствие на „София Прайд Филм Фест“ след отменената прожекция на „Close“

от Нощни птици

Симпатизанти на „Възраждане“ не позволиха на зрителите в кино „Одеон“ да гледат филма на Лукас Донт „Близо“ („Close“), тъй като според тях бил „педофилски“. Продукцията е част от програмата на LGBT-фестивала „София Прайд Филм Фест“, но преди това е имал още десетина прожекции у нас без да има подобна реакция.

Филмът е носител и на Голямата на града на фестивала в Кан през 2022 г. Сюжетът проследява израстването на две 13-годишни момчета Лео и Реми в белгийска провинция и приятелството им, прераснало в по-близки отношения.

Режисьорският поглед е насочен не толкова към техния интимен свят, колкото върху реакцията на обкръжението им, която именно води до трагедия.

Без да са гледали филма, привърженици на „Възраждане“ са носeли плакати „Внимание, педофилия“ и „Долу ръцете от нашите деца“, снимали са с телефоните си и са задавали провокативни въпроси на зрителите, разказват искащи да присъстват на прожекцията. За да не се стигне до физически сблъсък, организаторите на фестивала отменили показа на филма.

В официалното съобщение на вътрешно министерство се заявява, че на мястото са изпратени униформени: „Там е установено, че привърженици на политическа партия и група граждани, дошли на прожекция, са влезли в словесен сблъсък. Организаторът на прожекцията е решил да я прекрати, върнал е парите на закупилите билети. Не е имало физическо насилие между двете групи“.

След заявило се недоволство, че е трябвало да има по-сигурна реакция от страна на полицията, следващите прожекции от фестивала се осъществяват със засилено присъствие от органите на реда.

Критиката определя Донт като „умел и съпричастен хроникьор на юношеството“, както и, че в сценария на „Closer“ не се „позволява на героите да кажат директно това, което вече сме разбрали“.

„Вместо това режисьорът се доверява на актьорите и на монтажиста Ален Десоваж да свършат тежката работа по разказа, като позволява на ненатрапчиво интимната камера на оператора Франк ван ден Еден да се съсредоточи върху лицата на героите и върху фините движения и жестове на телата им“, пише още в The Guardian.

Предишният филм на Лукас Донт „Момиче“, който е и негов дебют в игралното кино, е показван също у нас по време на София Филм Фест.

Кадър от „Момиче“. Снимка: София Филм Фест

Сюжетът разказва за 15-годишно транссексуално момиче, което мечтае да стане балерина. За изпълнението си във филма Виктор Полстър получи наградата за най-добър актьор в конкурсната програма „Особен поглед“ в Кан. Отличен е още за ролята си в Одеса и Стокхол.

Филмът взе наградите ФИПРЕССИ, „Златна камера“, „Queer Palm“, приза „Съдърланд“ в Лондон, в Сан Себастиан – Наградата на публиката и приза за най-добър филм.

Отменената прожекция на филма „Близо“ е с нова дата – 15 юни от 20.00 часа в кино „Одеон“.

Може да харесате още