Имената на холивудски знаменитости попаднаха в списъка на Джефри Епстийн

от Нощни птици

Имената на много холивудски звезди попадат в разсекретените документи по съдебното дело, свързано с починалия през 2019 г. бизнесмен и сексуален престъпник Джефри Епстийн.

Още преди да бъдат публикувани, документите подновиха отдавнашните конспиративни теории за видни личности, които някога са били в орбитата на Епстийн, включително бившите президенти Бил Клинтън и Доналд Тръмп, като същевременно предоставиха на демократите и републиканците нова възможност да се опитат да свържат опонентите си с престъпленията на Епстийн, предава Vox.

Бизнесменът почина в затвора, докато очакваше съдебния процес, като официалната версия е, че се е самоубил. Той беше обвинен в трафик на непълнолетни, които предоставят сексуални услуги.

Разсекретените документи са част от гражданско дело за клевета от 2015 г., заведено от Вирджиния Робъртс Джуфре – американка, която твърди, че Епстийн е упражнил сексуално насилие над нея като непълнолетна и че бившата приятелка на бизнесмена Гилейн Максуел е подпомогнала това насилие.

Разсекретяването произтича от съдебна заповед от 18 декември на съдията, наблюдаващ делото. Решението е в отговор на правните усилия за публично оповестяване на документите. Очаква се те като цяло да изброят близо 200 имена, сред които някои от обвинителите на Епстийн, видни бизнесмени, политици и кралски особи, предава CNN.

Документите са от различни съдебни дела. Включват имейли, полицейски доклади и показания на ключови за делото фигури, включително бивши служители и жертви на Епстийн и Максуел.

Милионерът, обвинен в трафик на хора с цел сексуална експлоатация, и бившата светска дама и негова довереница бяха изправени пред многобройни обвинения, сред които, че са допринесли за сексуални злоупотреби и посегателства срещу малолетни и са помогнали на други влиятелни лица да направят същото.

Показанията съдържат по-специално обвинения в сексуални посегателства от страна на лица от обкръжението на Епстийн и Максуел. От тях има свидетелства за това как Максуел и други служители на Епстийн са набирали момичета и млади жени за работа в имотите на бизнесмена, както и подробности за сексуални действия, в които някои от наетите са били принуждавани да участват. Често жертвите са идвали с идеята, че ще правят масаж или че ще са модели на бельо, но са били принуждавани да извършват и други услуги.

Разказите, дадени на органите на реда във Флорида в рамките на разследването на Епстийн в средата на 2000 г., включват интервюта с множество хора, много от които непълнолетни, които са били принуждавани към сексуални действия. В показанията си пред полицията те описват, че са правили масажи на Епстийн, които неочаквано са се превърнали в сексуални, като някои от тях казват, че са получавали пари, за да вербуват други свои млади познати. Общо те описват модел на сексуално насилие, като понякога са отправяни вербални заплахи, за да се прикрие насилието.

Сред замесените имена беше и това на принц Андрю, който бе обвинен от Вирджиния Джуфре, че двамата са имали контакт, докато тя е била непълнолетна. Синът на кралица Елизабет II отрича тези твърдения.

В списъка се озоваха обаче, освен политици, и имената на звезди като Анджелина Джоли, Камерън Диас, Бен Афлек, Леонардо ди Каприо и други. Все пак се уточнява, че ако в началото този списък се е считал за такъв, в който всички са били замесени с действията на Епстийн, то по-късно нова информация уточнява, че тези хора са имали достъп до неговите събития, но няма доказателства, че всички те са участвали в тях.

Сред известните политически фигури, освен Клинтън и Тръмп, британският принц Андрю, се виждат и имената на бившия губернатор на Ню Мексико Бил Ричардсън, който почина миналата година, и на бившия сенатор Джордж Мичъл.

За Бил Клинтън се знае, че е пътувал със самолет заедно с Епстийн, макар че не се посочват подробности за нарушения. Друга обвинителката на Епстийн – Джоана Сьоберг – дава показания в рамките на делото и казва, че бизнесменът ѝ е казал, че „Клинтън харесва млади“, но че не ѝ е известно той да е осъществявал сексуални контакти с непълнолетни по покана на Епстийн. Говорител на Клинтън заяви, че бившият президент не е знаел за престъпленията на милионера и че той не се е свързвал с него повече от десет години.

Доналд Тръмп също е споменат от Джоана Сьоберг. Тя свидетелства, че Епстийн веднъж е обсъждал с него посещение на казино в Атлантик сити, въпреки че и думите ѝ не съдържат подробности за престъпления.

През 2002 г. Тръмп заяви, че познава Епстийн от „15 години“ и че той е „страхотен човек“, който „харесва красиви жени, много от тях са по-млади“. През 2019 г. той се дистанцира от бизнесмена, след като излязоха наяве обвиненията в сексуален трафик, като заяви, че „не е негов фен“.

Принц Андрю също се появява в показанията на Джоана Сьоберг. Тя го обвинява, че е опипвал гърдите ѝ – твърдения, които Бъкингамският дворец отрече. Принц Андрю също така отделно разреши делото с Джуфре, която го обвини в сексуално насилие.

Сред другите споменати известни имена е фокусникът Дейвид Копърфийлд, за когото се твърди, че е разговарял с Джоана Сьоберг за това дали на момичетата се плаща, за да намират други момичета, и който не е обвинен в никакви нарушения.

Ричардсън и Мичъл обаче са хора, с които Джуфре твърди, че е била принудена да има сексуални отношения. Двамата отричат тези твърдения. но Джуфре изрично споменава Ричардсън в показанията си, а Мичъл е посочен като свидетел, който представлява интерес.

Случаят „Епстийн“ провокира много политически въпроси. За десницата неговата смърт чрез самоубийство е основен източник на конспиративна храна, включително за подсилване на неоснователните твърдения, че Епстийн е пример за това как Клинтън е поръчал да бъдат убити негови политически врагове. Освен това крайната десница се опитва да използва връзките на починалия с различни демократи, за да прокара необосновани твърдения, че партията насърчава педофилски кръг – конспиративна теория, известна като QAnon, която е използвана за увеличаване на подкрепата за Тръмп.

Както обяснява Анна Норт от Vox, левите свързват смъртта на Епстийн с необосновани твърдения, че Тръмп е организирал смъртта и на свои политически врагове. Освен това имаше опити да се използва историята на Тръмп с обвинения в сексуални посегателства и изнасилвания, за да се внуши, че той е пряк участник в престъпленията на Епстийн.

Досега конспирациите около Епстийн все още не са довели до последици, въпреки че съществуват опасения, че те биха могли да подхранват дезинформация, и още подобни натоварени сценарии, при това на фона на силно поляризираната политическа среда на изборите през 2024 г.

Може да харесате още