Мирослава Кацарова пее в Градската галерия в София, джазът и киното си правят среща

от Нощни птици

Джаз певицата Мирослава Кацарова, една от основните водещи на радио JAZZ FM и основател на Пловдив Джаз Фест, преди дни написа в интернет:

„На днешния ден обикновено имам концерт, а тази година с голяма радост ще готвя за приятели. Много е хубаво да празнувам рождения си ден на сцена, да пея, да се срещам, да разговарям и да обменям любов и уважение. Затова днес ви каня на концерт следващата седмица на 12 януари от 19,30 ч. в София в СГХГ. И споделям серия от снимки, направени от моята любима Диляна Флорентин по повод концертите на Paloma. Тъй като тя е много добра, получих няколко хубави кадъра, които няма да имам друг повод, освен днешния, да ви покажа. Ето една жена на 53 години, която се чувства на 35.“

Paloma, както е озаглавена новата серия концерти, идва след Singin’n’Swingin, Desafinado, April In Paris, Cinema, Blue Moon Songs Of Billie Holiday, The New Standards, Electronic Dreams, Bluetronic и Like In A Chagall Painting. Paloma – точно като старата мексиканска песен. Eдна от любимите версии на тази песен на Мира Кацарова е на Каетано Велозо. Особено важен акцент в този своеобразен музикален, но и филмов разказ, който предстои да се случи в Пловдив и София, ще бъде преработката на познати стари латино песни. Оркестрациите за струнен квартет са нетрадиционни в съответствие с типичната джазова рехармонизация, силно подчертана от класическото джаз трио: пиано, бас, барабани.

„Тиха и сладка носталгия по черно-белите филми на ХХ век, по техния саундтрак и естетика, по техните наивни, но автентични настроения – това е акцентът на новата ни концертна програма. Внимателно и с любов съм подбралa музикални теми, които ме изразяват и отговарят на моя идеал за песен: мелодична, красива линия, с перфектно вплетен в нея текст.

В програмата съм подбралa песни с фини препратки към магическия реализъм на латиноамериканската култура, като Cucurucucu Paloma, Samba de Bencao, Manha de Carnaval (Черният Орфей), Desafinado, Amapola, Mas Que Nada, Dindi и други, повечето от които са свързани с филми. Миро Турийски е интерпретирал наново стария музикален материал и е преосмислил темите, така че да звучат модернистично, но и носталгично и с уважение към оригинала“, казва Мирослава Кацарова.

На сцената към нея ще се присъединят Мирослав Турийски (пиано), Младен Димитров (барабани), Александър Леков (бас) и струнен квартет „Перфект“ – Ивелина Христова и Диляна Давидова (цигулки), Мария Венкова (виола) и Антоанина Юрганджиева (виолончело). С тези концерти Мирослава Кацарова отбелязва още една годишнина – тази от 22-рия рожден ден на предаването си по Джаз ФМ радио – Desafinado.

Може да харесате още