Кино от Балканите на София Филм Фест

от Нощни птици

Следващата покана за кино от София Филм Фест идва с продукциите „Аркадия“, „Без светлина“, „Танц със сенки“ и „Лена и Владимир“. Филмите са в извънконкурсната Балканска програма на 28-ото издание на фестивала. Представен с впечатляващ успех преди седмици в селекцията „Encounters“ на Берлинале ’24, вторият пълнометражен филм на гръцкия режисьор Йоргос Зоис „Аркадия“, копродукция между Гърция и България (Веселка Кирякова, „Red Carpet“), ще има своята среща с българската публика извън Балканския конкурс на София Филм Фест.

Разказът е изпълнен с напрежение, като в центъра му е разследване на трагичен инцидент – психоложката Катерина и пенсионираният лекар Янис сглобяват парчета от драматичен пъзел и постепенно разкриват драматична история за любов, загуба, примирение и избавление. Филмите на Зоис са показвани в Кан, Венеция и много фестивали по света, а Гръцката филмова академия присъжда на предишните му творби награди за най-добър късометражен филм и най-добър режисьор дебютант. Композитор на филма е Петър Дундаков, а звукорежисьор и мишунг – Александър Симеонов.

Гръцката тема неусетно преминава като нишка в сюжета и на новия филм на родения в Атина и изключително опитен и успешен оператор Федон Папамайкъл, двукратно номиниран за „Оскар“, с над 50 пълнометражни филма като оператор, с когото са работили десетки авторитетни режисьори, сред които Александър Пейн, Джеймс Манголд, Вим Вендерс, Леван Когуашвили (Федон е операторът на „Брайтън 4“).

Филмът, който ще представим в София този март, е негов режисьорски проект, по сценарий на Свен Дагонес, и носи мистериозното заглавие „Без светлина“ (Грузия – Албания – Гърция – Германия). Историята проследява две приятелки от Лос Анджелис, които пристигат на гръцки остров и стават свидетели на инцидент. В него са замесени млади нелегални емигранти от Албания, като недоразуменията помежду им водят до насилие, а драматичният разказ подчертава последиците от страха, предразсъдъците и експлоатацията.

„Танц със сенки“ на албанския режисьор Плутон Васи, копродукция между Албания, Северна Македония и България (Добромир Чочов, „Доли медия студио“), е разказ в две различни епохи, белязани от сенките на комунистическото минало.

С амбицията да проучи ранния живот на Майка Тереза, една журналистка с опит в западните медии се завръща в родината си и се сблъсква с драмата на собственото си семейство. В желанието си да прозре промяната у хората главната героиня осъзнава болезнената истина, че любовта към живота е поставена на изпитание.

Една красива и омагьосваща история за любов отвъд предразсъдъците са подготвили режисьорът Игор Алексов, завършил режисура в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Ничев, и авторите на филма „Лена и Владимир“. Копродукцията между Северна Македония и Сърбия разказва за срещата на самотник и една малтретирана млада жена, непознаваща нежността.

„Двамата герои търсят любовта в различните ѝ форми. Той е бежанец от духовните лабиринти на живота, а тя – бежанка от реалността на живота в дом за сираци. Случайната им среща във вълшебна гора, където цари вечна пролет, напомня за македонска версия на „Красавицата и звяра“, но гората не е изолирана, а на границата с реалността“, пише Toни Димков за „Слободен печат“.

Едната главна роля се изпълнява от актьора Тони Наумовски, който е завършил актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Стефан Данаилов, а специален FX гримьор е българският специалист Валентин Вълов.

Може да харесате още