Невъзможната мисия: „Ева“ – Артуро Перес-Реверте с нов роман

от Нощни птици

Богата галерия незабравими герои създава Артуро Перес-Реверте в романите си. Макар и различни, те са все изтънчени, силни, интелигентни, без илюзии за живота, със свое чувство за чест и кодекс на поведение, умеят да четат между редовете. Всичко изброено дотук важи с пълна сила за Лоренсо Фалко. На бившия контрабандист на оръжия, шпионин и таен агент е възложена нова невъзможна мисия в „Ева“.

През 1937 г., докато Гражданската война в Испания е в разгара си, Фалко заминава за Танжер – екзотичен и космополитен град, в който е пълно с контрабандисти, шпиони, дипломати и всевъзможни отрепки. Много от тях ще застанат на пътя му, защото този път залогът е огромен, всъщност безценен. Съзнаващи, че ще загубят войната, републиканците решават да се подсигурят. Те започват да изнасят в Русия испанския златен резерв, но един от корабите не стига до целта. Сега бунтовниците срещу републиката могат да разчитат само на безогледен наемник като Фалко, който да оправи нещата.

Агентът единак е готов за всевъзможни предизвикателства, но все пак се оказва неподготвен за някои неприятни изненади и жестоките противници, които го дебнат на всяка крачка. Той ще стане част от една мръсна война, в която опасни призраци от миналото изплуват отново и отново. Сред тях е единствената жена, успяла да му влезе под кожата. Ева Неретва е агентка на руските тайни служби, изцяло отдадена на своята кауза. Тя също има важна мисия и няма да се церемони с никого, за да я изпълни, дори и с неустоим чаровник като Фалко.

Няма как в един шпионски роман да не се появи фатална красавица, чието обсебващо присъствие не дава покой дори на железен агент като Фалко. Ева обаче има цели, коренно различни от неговите, и сблъсъкът между двамата е неизбежен. Страстта ги привлича неудържимо един към друг, но нито един от двамата няма да приеме политическите възгледи на другия. За Фалко ситуацията се усложнява, защото трябва да избира между златото и жената, към която изпитва чувства, които никога не би посмял да признае…

Перес-Реверте за пореден път преплита по завладяващ начин историческите факти с художествена измислица. Той ни потапя съвсем достоверно в епохата, пресъздава детайлно и убедително атмосферата, маниерите и облеклото отпреди близо век, все едно че гледаме шпионски филм от 30-те.

Образът на Фалко е голямото му постижение и ни напомня култовите герои на Хъмфри Богарт. Елегантен и изтънчен като Джеймс Бонд, интелигентен и съобразителен като Ераст Фандорин, той е винаги готов да приеме поредната бойна задача. Но и Фалко си има своята слабост в лицето на фаталната Ева, която няма да се поколебае да го убие, ако се опита да провали мисията ѝ.

Артуро Перес-Реверте

е един от най-четените и превеждани испански писатели. Той е роден в Картахена през 1951 г. Завършва журналистика и политология, след дълга и успешна кариера на военен кореспондент в повечето горещи точки на планетата се посвещава изцяло на литературата.

Книгите му са продадени в над 20 милиона тираж по целия свят. Голяма част от произведенията му са екранизирани – “Фламандският майстор”, „Морската карта“, „Учителят по фехтовка“, „Приключенията на капитан Алатристе“, „Деветата порта“, „Кралицата на Юга“, „Севилското причастие“.

Лауреат е на множество литературни награди – Голямата награда на Франция за литература; наградата „Жан Моне“ за европейска литература; рицар на френския орден на литературата и изкуствата; италианската награда „Валомброза – Грегор фон Резори“ за най-добра чуждестранна литература, а през 2003 г. за заслугите си към испанската литература е избран за член на Кралската академия на Испания. Произведенията му са част от учебната програма в гимназиалния курс в училищата на Испания.

Може да харесате още