Ново издание на „Парадоксът на огледалото“ на Любен Дилов-баща представят с филм в Габрово

от Нощни птици

Тази събота в „Залата на жирафите“ в Музея на хумора и сатирата ще бъде представен романът „Парадоксът на огледалото“ на Любен Дилов-баща, съобщиха от музея. Събитието е премиера на новото издание на произведението, а с него ще се състои и прожекция на филма „Карнавалът“ на Иванка Гръбчева, който е заснет по книгата. 

„Вероятно най-смешният роман на Любен Дилов излезе малко преди 1 април 2021 година. „Парадоксът на огледалото“ е посветен на карнавала – малката безкръвна революция, при която маските сменят житейските роли. Мъжът става жена, слугата – господар, беднякът – милионер. И няма жертви, освен нечии внезапно пораснали рога. И ето че дойде време за габровската премиера на книгата – в годината, в която бяха отпразнувани 100 години карнавал в столицата на хумора“, разказва Светлана Михайлова, експерт по връзки с обществеността на музея.

Романът е писан в края на 70-те години на миналия век. „Парадоксът на огледалото“ по изключително забавен начин осмива не само властта, но е актуален и за днешното време, в което – благодарение на технологиите и социалните мрежи – всеки може да се представи за друг, а животът е безкраен карнавал от разменени социални маски. По време на знаменития Международен фестивал на хумора и сатирата в Габрово в града се появява „повреден“ извънземен, чиято единствена защита срещу враждебната околна среда е светкавичната мимикрия и пълното уподобяване на друго човешко същество. Още по-смешно става, когато освен с традиционното българско гостоприемство нашата родина го посреща с някои ярки особености на „развития социализъм“.

Романът има силен обществен отзвук в средата на 80-те години и провокира Иванка Гръбчева да заснеме по теми от книгата филма „Карнавалът ще бъде утре“, като сценарият е адаптиран от Георги Данаилов. Издателите от „Ентусиаст“ Маргарита Дилова и Любен Дилов-син се надяват, че повторната среща на читателите с „Парадоксът на огледалото“ ще събуди интереса им и към тази незаслужено забравена лента, в която блестят актьорите Георги Калоянчев, Стефан Данаилов, Георги Мамалев, Надя Тодорова, Кирил Господинов и др.

„Парадоксът на огледалото“ е том VII от събраните съчинения на Любен Дилов-баща, издавани от „Ентусиаст“ в оригинална поредица. Илюстратор е Владимир Тодоров – филмов концептуален артист, аниматор, автор и илюстратор с над двадесет и пет години опит във филмовата индустрия, работил за почти всички големи филмови студии, като Warner Bros, Sony Pictures, Universal, Paramount, Fox, Disney, по филми като „Хари Потър и философският камък“, „Стюарт Литъл“ 1 и 2, „Полярен експрес“, „Коледна песен“, „Алиса в страната на чудесата“ и много други. Сценограф на поредицата е художникът Чавдар Гюзелев. Томовете се появяват в края на 2020 г., но пандемията измества излизането на книгата за началото на 2021 г., казват още от Музея на хумора и сатирата в Габрово. 

Любен Дилов-баща е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика. Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, както и на японски и на китайски, в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра. Носител е на множество национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976 г.) за романа „Пътят на Икар“. Тънката ирония и често парадоксалната му социална критика дават основание да се мисли, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов-баща да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма. Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко „ръкописа в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима. 

„Парадоксът на огледалото“, корица
„Парадоксът на огледалото“, старо издание

Може да харесате още