Няколко нови филма, които непременно трябва да се видят

от Нощни птици

Антивоенната германска драма „На Западния фронт нищо ново“ спечели седем приза, включително за най-добър филм, на церемонията по връчването на наградите БАФТА на Британската академия за кино и телевизия, с което драмата набра скорост в сезона на наградите, който ще достигне своята кулминация на „Оскарите“ следващия месец, предаде Ройтерс.

Ирландската трагикомедия „Баншите от Инишерин“ взе четири трофея, включително за най-добър британски филм.

Рок биографията „Елвис“ също спечели в четири категории. Остин Бътлър взе приза за най-добър актьор за „Елвис“.

A наградата за най-добра актриса отиде при Кейт Бланшет за драмата „Тар“.

За най-добър режисьор бе обявен режисьорът на филма „На Западния фронт нищо ново“ Едвард Бергер. „На Западния фронт нищо ново“, който изобразява живота и смъртта в окопите на Първата световна война, спечели награди и в категориите за адаптиран сценарий, операторско майсторство, най-добра музика, най-добър звук и най-добър неанглоезичен филм.

„Навални“, посветен на хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални, спечели в категорията за документален филм. Създателите на филма посветиха наградата на семейството на Навални и на българския разследващ журналист Христо Грозев.

Журналистът, когото Русия обяви за издирване през декември, заяви в петък, че британската полиция му е „забранила да присъства“ на наградите БАФТА от съображения за сигурност, припомня Ройтерс. В отговор лондонската полиция заяви, че не е забранявала и не би могла да забрани на когото и да било да присъства на частно събитие. Решенията за присъствие са от компетенцията на организаторите на събитието, заяви тя.

Кери Мълиган бе обявена погрешно за носителка на наградата за поддържаща женска роля след грешка в превода, съобщи Пи Ей Мидия в партньорство с ДПА.

Носителят на „Оскар“ Трой Коцур обявяваше наградата на жестомимичен език и се стигна до недоразумение, в резултат на което името на Мълиган беше обявено за нейното изпълнение във филма „Тя каза“. Водещият бързо поправи грешката и обяви за победителка звездата от „Баншите от Инишерин“ Кери Кондън.

Може да харесате още