Рентгенова снимка открива нов Ван Гог портрет

от Нощни птици

При подготовката на изложба на импресионистично изкуство консерваторите от Националната галерия на Шотландия правят изненадващо откритие: нещо, което, изглежда, е автопортрет на Винсент ван Гог, зад гърба на картината му „Глава на селянка“ от 1885 г.

В интервю, публикувано от Националните галерии на Шотландия, старшият консерватор на картини Лесли Стивънсън заяви, че картините редовно се изследват с рентген, за да се събере „информация за това как се е развивала композицията, дали е имало някакви промени, или не. И ето че бяхме доста изненадани да открием напълно различна картина на рентгеновото изображение“.

Автопортретът се намирал на гърба на „Главата на една селянка“, под няколко пласта от лепило и картон. Музеят „Ван Гог“ в Амстердам е проучил рентгеновото изображение и е заявил, че то „почти сигурно“ е автопортрет на Ван Гог, а консерваторите се надяват да успят да извадят картината, за да потвърдят автентичността ѝ.

Глава на селянка

Поради финансови ограничения Ван Гог редовно използва повторно платна и няколко други автопортрета са открити на гърба на негови картини, особено на тези, направени между 1883 и 1885 г. Националните галерии на Шотландия получават „Главата на една селянка“ преди повече от 60 години и казват, че тя е била студия за шедьовъра на Ван Гог „Ядящите картофи“.

Това е зашеметяващо откритие, казва Стивънсън, но то е „изключително специално“, защото автопортретите „имат специално качество – те са много загадъчни. Те ни дават представа за това как художникът мисли за себе си“.

Статията използва материали от чуждестранния печат www.theweek.com

Може да харесате още