Отиде си големият актьор Иван Иванов

от Нощни птици

Отиде си големият актьор Иван Иванов, изпълнил главната роля във „Всичко е любов“, съобщи Съюзът на артистите в България (САБ).

Няма друг актьор в българското кино, който да е станал толкова известен, харесван и обичан след първата си главна роля във филма „Всичко е любов“ от 1979 г., се казва в съобщението.

Иван Иванов е роден на 16 декември 1951 г. в Асеновград. Завършва техникум по механотехника с ниска диплома, заради която не може да влезе нито география, нито в Школата на МВР в Симеоново, нито право. Известно време е радист на софийското летище.

Разказва за себе си, че e станал актьор съвсем случайно. „С един приятел – Славчо Маленов, сега известен куклен режисьор – давахме нощни дежурства. Той кандидатства два пъти във ВИТИЗ, но не го приемаха. Обаче на следващата година го взеха. Казах си: щом Славчо влезе, значи и аз ставам. И кандидатствах. Ей така, на майтап. Годината – 1974-та“. През 1979 г. Иван Иванов завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ (дн. НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“) в класа на проф. Димитрина Гюрова.

От 1978 до 1981 г. Иван Иванов играе в Младежкия театър (дн. Младежки театър „Николай Бинев), а от 1981 до 1983 г. – във Военния театър (дн. театър „Българска армия“). На сцената на Военния театър само за един сезон пресъздава ролята на Ромео в „Ромео и Жулиета“ и на Кларин в пиесата на Калдерон „Животът е сън“.

Актьорът споделя, че е отдаден на киното и не иска да съчетава сцената със снимачната площадка. „Напуснах театъра именно заради него. Явно така ми е било предопределено. От дете харесвам киното.“

Иван Иванов дебютира в киното още като студент във филма „Срещу вятъра“ (1977) на режисьора Христо Христов. Става известен с ролята на Радо от филма „Всичко е любов“ (1979) – разказ за любовта на двама млади, които съдбата събира случайно, но в живота ги разделят предразсъдъците и несправедливостите на обществото. Филмът е по сценарий на Боян Папазов – български драматург и кинорежисьор, който написва повестта между 1976 и 1978 г. Режисьорът на филма Борислав Шаралиев първоначално имал идея за главните роли да използва непрофесионални актьори, но не намира подходящи хора. След пробите, които правят на млади актьори и студенти във ВИТИЗ, избират двойката Иван Иванов и Янина Кашева. Тогава Иван Иванов е студент III курс във ВИТИЗ.

„С образа на Радо успях да кажа много неща тогава. Самият аз притежавам повечето от чертите на героя и той има характер, който нищо в живота не може да пречупи“, споделя актьорът в интервю след премиерата на филма. „Всичко е любов“ прави абсолютен фурор на 16-ия фестивал на българския игрален филм Варна ’80, където получава специалната награда в лицето на режисьора Борислав Шаралиев, сценариста Боян Папазов и актьора Иван Иванов; наградата за женска роля на Янина Кашева и наградата на критиката.

След участието си в този филм Иван Иванов си спечелва славата на секссимвол. Изиграва поредица от герои бунтари – освен Радо от „Всичко е любов“ той е Янкулов в „Юмруци в пръстта“ (1980), Асен в „Лавина“ (1982), Вас/Христо в „Комбина“ (1982) и Траян в „Мярка за неотклонение“ (1983). Иван Иванов изиграва близо 40 роли в киното. Снима се във филмите „Нощем с белите коне“ (1985) на режисьора Зако Хеския, по сценарий на Павел Вежинов, „Борис I“ (1985) на режисьора Борислав Шаралиев, „Мечтатели“ (1986) на Иван Андонов, „Нощните бдения на поп Вечерко“ (1980), „Ударът“ (1981), „За госпожицата и нейната мъжка компания“ (1983), „Римска делва“ (1983), „Стената“ (1984), „Романтична история (1985), „Горски хора“ (1985), „Мечтатели“ (1987), „Небе за всички“ (1987), „Тест ‘88“ (1989), „Осем процента любов“ (1990), „Живот на колела“ (1992), „Гори, гори огънче“ (1994, сериал), „Стъклени топчета“ (1999), „Асистентът“ (2002), „Чуй звездите“ (2003), „Другият наш възможен живот“ (2004), „Врабците през октомври“ (2006, сериал) и др.

Най-успешните си филми Иван Иванов прави в тандем с актрисата Ваня Цветкова („Лавина“, „Комбина“, „Другият наш възможен живот“). За много зрители те остават най-добрата филмова двойка в историята на българското кино.

От 80-те години на ХХ век Иван Иванов се занимава с озвучаване на филми и сериали. Сред тях са „Взвод“, в който дублира Уилям Дефо, Форест Уитакър и Кийт Дейвид, както и „Мръсният Хари“ и „Бледият ездач“, в които озвучава ролите на Клинт Истууд. За Българската национална телевизия озвучава Виторио Медзоджорно в „Октопод“, Джеръми Айрънс в „Завръщане в Брайдсхед“, Ричард Дийн Андерсън в сериала „Макгайвър“ и други.

През 90-те години на миналия век Иван Иванов се увлича по писането. Актьорът прописва съвсем случайно. Поводът тогава е бракът му с актрисата от театър „София“ Петя Силянова. „Един ден просто ѝ казах, че съм написал стихотворение, което съм кръстил „За теб“. Тя много го хареса и това ме окуражи.“

След телевизионния сериал „Гори, гори огънче“ (1994), в който Иван Иванов изгражда образ напълно различен от екшън героите от предишните му филми, актьорът издава първата си книга с разкази и стихове – „Този живот, онзи живот“. Следват стихосбирката „Отговори“ и книгата „Седем часа разлика“, написана съвместно с американската поетеса Холи Фелдман (1998). През 2009 г. излиза книгата му „Всичко е живот“. „Поглеждайки назад през целия ни живот, можем да видим, че в любовта е отговорът на всичко”, споделя актьорът.

Иван Иванов е носител на наградата на Съюза на българските филмови дейци за дебют във филма „Всичко е любов“ (1979). Удостоен е с първа награда за ролята на Димитър Благоев в „Мечтатели“ (Варна, 1986). За същата роля печели наградата за мъжка роля на празниците на българския игрален филм (Карлово, 1987). През 2001 г., по повод 50-ата годишнина от рождението му, „Бояна филм“ му връчва награда за цялостно творчество. Носител е на Годишната награда на София за приноса си в киноизкуството (март 2015), на награда „Икар“ на Съюза на артистите в България за чест и достойнство (27 март 2018), на орден „Св. св. Кирил и Методий“ огърлие (25 юни 2018).

През 2009 г. синът му Стефан снима 27-минутен документален филм – изповед за баща си – „Добре дошъл у дома“.

Може да харесате още