Приятелство завинаги: Куентин Тарантино покани Брус Уилис в последния си филм за последната му роля (видео)

от Нощни птици

Куентин Тарантино предложи роля на актьора Брус Уилис в последния си филмов проект The Movie Critic („Кинокритикът“). Авторът на „Глутница кучета, „Гадни копилета“, „Джанго без окови“ и „Убий Бил“ неведнъж е заявявал, че иска да се сбогува с киното, като направи добър последен филм. По думите му, това е рядкост за голяма част от режисьорите, които се пенсионират твърде късно и затова той е решил да го направи с десетия си пълнометражен проект.

Подобен достоен финал в киното режисьорът иска да предложи и на актьора Брус Уилис, чиято кариера след звездните участия в „Умирай трудно“, „Шесто чувство“ и „Петият елемент“ в последните години върви надолу. Миналата година Уилис се пенсионира преждевременно, заради тежко заболяване, но Тарантино е решил да опита последната поява на актьора в киното да бъде забележителна.

Двамата вече са работили заедно в „Криминале“. Превърналият се в класика шедьовър на Тарантино от 1994 г. е с награда „Златна палма“ в Кан, а актьорът влиза в образа на застаряващия боксьор Буч.

Брус се появява и в частта на Тарантино в „Четири стаи“, заснет още с режисьорите Алисън Андърс, Алекзандър Рокуел и Робърт Родригес.

Ако има участие в „Кинокритикът“, Уилис ще получи малка епизодична роля, но все пак режисьорът ще се съобрази с мнението на семейството му и ако то каже, че здравословното състояние на актьора не позволява подобен ангажимент, може да бъдат използвани кадри от предишни филми с негово участие.

Действието в „Кинокритикът“ ще се развива в Южна Калифорния през 1977 г. Главният герой има реално съществуващ прототип – филмов критик, списващ в порнографско списание, което режисьорът е чел. „Всички останали неща бяха твърде скапани, за да ги чета, но този порнографски парцал имаше наистина интересна филмова страница“, каза Тарантино по-рано.

„Той пишеше за масовите филми. Мисля, че беше много добър критик. Беше адски циничен. Неговите рецензии бяха нещо средно между ранния Хауърд Стърн и това, което би бил Травис Бикъл, ако беше филмов критик (героят на Мартин Скорсезе от „Шофьор на такси“).

68-годишният Уилис официално се оттегли от киното миналата година, след като беше диагностициран с дегенеративното мозъчно заболяване афазия.

През февруари тази година семейството му обяви, че сега той страда от фронтотемпорална деменция, която го лишава от когнитивни способности.

Миналия месец обаче легендата от „Умирай трудно“ се появи щастлив във видео, публикувано от дъщерите му след семейно посещение в Дисниленд и Тарантино се надява, че той е достатъчно добре, за да направи кратка епизодична роля.

Уилис става известен, след като се снима в телевизионната комедийна драма от 80-те „Лунна светлина“ в ролята на Сибил Шепърд, но последните му изяви в киното, заради здравословното му състояние, са незначителни до степен да се появят направо на видео или стрийминг платформи.

Може да харесате още