След „Еуфория“ – Сам Левинсън с поредна провокация: „The Idol“

от Нощни птици

Мрачен, потискащ, „регресивен“, „шовинистичен“ – така критиката определя новия сериал на HBO, режисиран от Сам Левинсън „Идолът“ („The Idol“). Премиерата му се състоя на 4 юни, но всъщност за първи път проектът се появи премиерно на тазгодишния филмов фестивал в Кан, припомня The New York Times.

В театър „Люмиер“ с шумни овации бяха посрещнати Левинсън и участниците в главните роли Абел Тесфайе (известен повече като the Weeknd) и Лили-Роуз Деп. В същото време отзивите не бяха толкова окуражаващи, колкото критични към силно изявените сцени със сексуално насилие.

Още с предходния си проект (отново за HBO) – „Еуфория“, Левинсън показа смущаващата реалност, в която растат група тийнейджъри – лишени от невинността на подрастващите, без да са им спестени никакви житейски пороци. И за този проект, подобно и на „Еуфория“, екипът предупреди, че няма да е лесен за гледане. Този път обаче фокусът е върху музикалната индустрия.

Сюжетът ни среща с Джоселин (Лили-Роуз Деп) – певица, която след нервен срив се подготвя за завръщане на сцената. Митът за бляскавия живот на хората в шоубизнеса е напълно развенчан. Героинята изобщо не разполага със свобода. Заобиколена от манипулатори, привидно опитващи се да ѝ угаждат, те са по-скоро вкопчени в идеята да спечелят възможно най-много от нейната слава. В актьорския състав влизат Ханк Азария, Трой Сиван, Джейн Адамс и ДаВайн Джой Рандолф.

The Idol

Една вечер в клуб за танци в Лос Анджелис Джоселин среща Тедрос (The Weeknd). Не след дълго го кани в имението си, където започва и тяхната противоречива връзка.

В интервю за Entertainment Weekly Лили-Роуз признава, че The Weeknd толкова се е вживял в ролята си, че се е опитала да стои далеч от него. „Бих казала, че той беше в свой собствен свят“, допълни тя. Тесфайе от своя страна заявява: „Това е трилър. Има много теми, но е много важно да е и забавно“. Той подчертава, че винаги е искал да работи с Левинсън. „Ние сме приятели открай време“. В сериала по думите му, става дума за културата на знаменитостите и за това с каква власт разполагат. Музикантът определя персонажа си Тедрос като „мрачен, сложен, страшен, жалък човек“. „Трябваше просто да се дистанцирам от това, което съм“, допълва The Weeknd .

The Idol

Лили Роуз Деп също определя героинята си Джослин като човек, който по нищо не прилича на нея: „Мисля, че те (Джоселин и Тедрос) са двама извратени психопати, които се обичат“ и допълни, че екипът е бил наясно, че правят нещо провокативно.

„Когато започнах да правя музика, беше същото. – казва и The Weeknd – Тя беше провокативна и знаех, че ще бъде трудна за част от публиката. И на много хора не им хареса. Не искам да го сравнявам, но имам чувството, че това е нещо подобно.“

Според Левинсън един от ключовите моменти в „Идолът“ е приемането на стереотипите – от една страна жената – звезда и нейната голота, от друга – злодеят – тъмнокож. „Влизането в тези стереотипи в първите няколко епизода е важно за пътешествието и емоционалното преживяване. Тя има свойството да ни дезориентира заради познанията ни за това кои сме и какво се е случило в света. Мисля, че зрителите бавно ще започнат да виждат кой е истинският злодей в произведението.“ Режисьорът подчертава, че проектът излиза в момент, в който подобни дискусии са особено напрегнати и допълни, че екипът е бил развълнуван да се втурне смело в тази гореща тема.

„Процесът на снимачната площадка беше невероятно креативен“, каза Азария на пресконференция ден след премиерата в Кан. „Бил съм на много нефункциониращи снимачни площадки, повярвайте ми“, продължи той като подчерта, че тук е било „точно обратното.“

Деп допълни пред Entertainment Tonight, че нейният образ не е базиран толкова на съвременните поп звезди, колкото на старомодната идея за знаменитост. Споменава и дами от миналото, които са ѝ били пример за поведение като Джийн Тиърни, Лорън Бекол и участието на Шарън Стоун в „Първичен инстинкт“.

От своя страна Левинсън приветства полемиката. „Когато съпругата ми прочете статията – обясни той, – я погледнах и просто казах: „Мисля, че ни предстои най-голямото шоу на лятото“.

Може да харесате още