Светът срещу действията на „Хамас“: Музиканти и холивудски звезди призоваха за мир

от Нощни птици

Звездите в Холивуд показаха силната си подкрепа за Израел, като повече от 700 представители на развлекателната индустрия подписаха отворено писмо, в което осъждат действията на „Хамас“ и настояват за безопасното връщане на заложниците, държани в Газа.

Писмото е първата сериозна стъпка от страна на развлекателната индустрия, след като Израел е подложен на атаки, предава Variety.

Писмото е подписано от знаменитости и холивудски лидери, сред които Гал Гадот, Джейми Лий Къртис, Крис Пайн, Ейми Шумър, Майкъл Дъглас, Джери Зайнфелд, Бела Торн, Антоан Фукуа и др.

Отвореното писмо призовава развлекателната общност като цяло да се изкаже категорично срещу „Хамас“, да подкрепи Израел, да се въздържа от споделяне на дезинформация за войната и да направи всичко, което е по силите им, за да накара терористите от „Хамас“ да върнат заложниците на семействата им.

Писмото идва в момент, когато Израел е подложен на нападки. На 7 октомври „Хамас“ предприе изненадваща засада, изстрелвайки хиляди ракети от Газа, като уби брутално цивилни в домовете им и извърши клане на музикален фестивал, където бяха открити 260 тела.

В Израел са загинали най-малко 1200 души, а повече от 100 цивилни са били отвлечени и държани като заложници. От Холокоста насам толкова много евреи не са загивали за един ден. Президентът Джо Байдън осъди „Хамас“ като терористична организация и изрази непоколебимата си подкрепа за Израел, който сега отвръща на удара в Газа.

Творческата общност за мир отбелязва, че „освен над 1200 убити израелци, като изчезнали или убити, са идентифицирани граждани на САЩ, Обединеното кралство, Канада, Франция, Тайланд, Непал, Русия, Украйна, Камбоджа, Германия, Филипините, Чили, Бразилия, Италия, Шри Ланка, Танзания и Ирландия“.

В изявлението си Гадот казва: „Сърцето ми се къса от болка за изгубените животи и разбитите семейства. Моля се за всички, които са били засегнати от тероризма и бруталността на „Хамас“. И се надявам светът да остане непоколебим в подкрепата си за израелския народ“.
В отделно писмо, публикувано в четвъртък от Националния съвет на еврейските жени, още известни личности изразиха подкрепата си за Израел и поискаха незабавното връщане на заложниците от „Хамас“.

„Призоваваме всички правителства, международни организации и групи на гражданското общество да осъдят тези престъпления и да предприемат действия, за да помогнат за освобождаването на заложниците“, се казва в писмото. „Призоваваме Международния комитет на Червения кръст, УНИЦЕФ, Амнести интернешънъл, Хюман райтс уоч и други да направят всичко, което е по силите им, за да получат така необходимата помощ за заложниците.

Това е тероризъм. Това е зло. Действията на Хамас нямат оправдание или рационализация. Това са варварски терористични актове, които трябва да бъдат осъдени от всички. Това е терористична организация, чиито лидери призовават за убийството на евреите навсякъде.

CCFP призовава нашите приятели и колеги от развлекателната индустрия да се обявят категорично срещу „Хамас“ и да направят всичко, което е по силите им, за да накарат терористичната организация да върне невинните заложници на семействата им.

Докато Израел предприема необходимите стъпки за защита на своите граждани през следващите дни и седмици, социалните медии ще бъдат залети от организирана дезинформационна кампания, ръководена от Иран. Призоваваме всички да си спомнят за ужасяващите кадри, които идват от Израел, и да не засилват или да се поддават на тяхната пропаганда.

Мислите ни са с всички, които изпитват неизмерими нива на страх и насилие, и се надяваме на деня, в който израелци и палестинци ще могат да живеят рамо до рамо в мир.“

Сред звездите, които подкрепиха Израел, бяха и музиканти като фронтмена на U2 Боно, както и кралицата на поп музиката Мадона, която заяви, че „конфликтите никога не могат да бъдат разрешени с насилие“.

Може да харесате още