Защо Сталин иска да убие Джон Уейн

от Нощни птици

Малцина американски актьори са мразили комунистите повече от Джон Уейн. Стрелецът от кино екрана ги ненавижда толкова много, че през 1944 г. помага за създаването на Съюза на филмовите дейци за опазване на американските идеали, а през 1949 г. е избран за негов председател.

Ако това не ви убеждава в антикомунистическите настроения на Уейн, нека не забравяме, че той е горещ поддръжник на станалата печално известна Комисия за анти-американската дейност към Камарата на представителите, която през 1947 г. провежда изслушвания за предполагаемата комунистическа пропаганда и влияние в холивудската филмова индустрия, включвайки в черния списък Чарли Чаплин, Орсън Уелс, Алън Ломакс, Пол Робсън и Ип Харбърг. Нищо чудно, че Йосиф Сталин е искал смъртта му.

Гласовит привърженик на архитекта на „червения страх“ Джоузеф Маккарти, Уейн е известен в цял свят с антикомунистическите си кампании до такава степен, че съветският лидер Йосиф Сталин – самият той фен на филмите на Уейн – заявява, че актьорът трябва да бъде убит заради възгледите му. Според Майкъл Мън, автор на книгата „Джон Уейн – човекът зад мита“, Сталин научава за антисъветските убеждения на холивудския актьор от руския режисьор Сергей Герасимов, който се запознава с него по време на мирна конференция, на която двамата присъстват в Ню Йорк през 1949 г.

Решението на Сталин е Уейн да бъде убит от КГБ. Източникът на Мън за тази информация? Не друг, а Орсън Уелс, който очевидно разказва историята без подкана по време на вечеря през 1983 г. Според Мън руският режисьор Алексей Каплер разказал на колегата си Сергей Бондарчук за заповедта. Бондарчук, макар и първоначално скептичен, помолил Герисимов да потвърди разказа. Той го направил и така Боначук разказал на Уелс.

Якима Канут, близък приятел на Уейн, също разказва на Мън за опит за покушение през 50-те години. „Якима ми каза, че ФБР е открило, че в Холивуд са изпратени агенти, които да убият Джон Уейн“, казва г-н Мън. „Той каза, че ФБР е дошло да каже на Джон за заговора. Джон казал на ФБР да остави хората да дойдат и той ще се справи с тях“.

Според разказа на Якима Уейн решава да състави план със своя сценарист Джими Грант да отвлече бъдещите убийци, да ги закара на плаж и да инсценира екзекуция. Изглежда планът в крайна сметка не е бил необходим, тъй като двамата мъже остават в САЩ, за да работят с ФБР. „След това обаче Джон избягва защитата на ФБР и не иска семейството му да знае“, продължава Мън. „Той се премести в къща с голям зид.“ Освен това наел група верни каскадьори, които да се внедрят в комунистическите клетки в Америка и да го информират за по-нататъшни заговори за убийства.

„След това събра всички каскадьори, отиде на комунистическите събрания и се скараха много“, казва г-н Мън, който твърди, че по време на снимките на филма „Хондо“ в Мексико е направен още един опит за убийство на Уейн.

Ако нещо от това, което предлага книгата на Мън, наистина е вярно, сигурно Уейн е въздъхнал с облекчение, когато е научил, че заповедта на Сталин е била отменена от неговия наследник Никита Хрушчов след смъртта на съветския лидер.

В статията са използвани материали от чуждестранния печат: https://faroutmagazine.co.uk

Може да харесате още