Актьори загубиха роли заради антисемитски изказвания

от Нощни птици

Горещият конфликт между Израел и Газа поднови още по-силно разделението в обществото. Заради постове в социалните мрежи някои звезди се простиха с ролите си в киното в Холивуд, тъй като изказванията им бяха приети като антисемитски.

Мелиса Барера

Актрисата е уволнена от следващото продължение на филма „Писък“, след като създателите му са заявили, че нейните пропалестински постове в социалните мрежи не са приети добре от тях. Звездата редовно публикувала материали за конфликта между Израел и Газа, включително споделила отново един пост, в който обвинява Израел в „геноцид и етническо прочистване“.

Продуцентската компания Spyglass заяви, че има „нулева толерантност към антисемитизма“.

В сряда вечерта мексиканската актриса Барера защити коментарите си. Публикацията ѝ в Instagram е следната:

„Моля се ден и нощ да няма повече смъртни случаи, да няма повече насилие и да има мирно съвместно съществуване. Ще продължа да говоря за тези, които най-много се нуждаят от това, и ще продължа да се застъпвам за мир и безопасност, за човешки права и свобода.“

„Мълчанието не е опция за мен“

Преди да бъде обявено напускането ѝ, Барера отново сподели в историята си в Instagram цитат от друг акаунт, който гласеше: „В края на краищата предпочитам да бъда изключена заради това, което включвам, отколкото да бъда включена заради това, което изключвам.“

Някои от последователите ѝ изтълкуваха този пост като препратка към уволнението ѝ от филма.

Барера е водеща в предишните два филма „Писък“, а освен това участва в последната екранизация на „Кармен“ и в адаптацията на сценичния мюзикъл „На височините“ от 2021 г.

Други постове, споделени от Барера през последните седмици, включват един за изопачаване на Холокоста, „за да се стимулира израелската оръжейна индустрия“, и друг, в който се казва, че Газа „в момента се третира като концентрационен лагер“.

В изявление, разпространено до Variety, говорител на продуцентската компания Scream 7 Spyglass заяви, че позицията ѝ е „недвусмислено ясна“.

„Нямаме никаква толерантност към антисемитизма или подбуждането на омраза под каквато и да е форма, включително неверни позовавания на геноцид, етническо прочистване, изопачаване на Холокоста или всичко, което грубо преминава границата на езика на омразата“, се казва в изявлението.

Франчайзът „Писък“ беше рестартиран през 2022 г., като петият филм събра 137 млн. долара в боксофиса, а шестият спечели 169 млн. долара.

Барера играе Сам Карпентър във филмите, по-голямата сестра на Тара, изиграна от Джена Ортега. В рестартираните филми участват и Кортни Кокс, Дейвид Аркет и Нийв Кембъл, които се превъплъщават в оригиналните си роли.

Deadline съобщава, че Ортега няма да се завърне за „Писък 7“ поради усложнения в работния ѝ график.

Сюзън Сарандън

Междувременно холивудската звезда Сюзън Сарандън беше отстранена от холивудската си агенция, след като се изказа на пропалестински митинг. Сарандън, която участва във филма „Телма и Луиз“, още не е коментирала ситуацията.

Тя е критикувана за това, че е споделила за митинга миналата седмица: „Има много хора, които се страхуват да бъдат евреи в този момент и усещат какво е чувството да си мюсюлманин в тази страна, толкова често подлагана на насилие.“

Тя каза още, че хората „се образоват, отдръпват се от промиването на мозъци, започнало още в детството им“.

Сарандън насърчи присъстващите да „бъдат силни, търпеливи, ясни и да подкрепят всеки, който има смелостта да говори открито“.

Между другото по-рано този месец Анджелина Джоли също разкритикува Израел, като ги обвини в „умишлено бомбардиране на деца, жени, семейство, лишени от храна, лекарства и хуманитарна помощ“. По думите на актрисата, която е и специален пратеник на Върховния комисариат на ООН за бежанците, това е нарушаване на международното право.

На думите ѝ се ядоса нейният баща Джон Войт, който заяви във видео пред американското знаме, че е „разочарован“ от дъщеря си, която не разбира, че „Хамас“ иска „да унищожи земята на евреите“.

„Израелската армия трябва да защитава земята и народа си. Израел е подложен на нечовешки терор срещу невинни бебета, майки, бащи, баби и дядовци. Вие, глупаци, наричате Израел проблем, трябва да се погледнете и да се запитате: „Кой съм аз?“. И да попитате Бог: „Ще разбера ли истината, или ще ме лъжат и аз ще следвам сляпо всички останали?“, каза той в социалните медии.

Конфликтът започна, когато на 7 октомври въоръжени лица от „Хамас“, базирани в Газа, нападнаха Южен Израел, убиха около 1200 души и взеха около 240 други за заложници, припомня BBC.

В отговор Израел започна военна операция за унищожение на „Хамас“. По данни на правителството, ръководено от „Хамас“, в Газа са убити над 14 000 души.

Понастоящем Израел и „Хамас“ са постигнали споразумение за освобождаване на 50 заложници, държани в Газа, по време на четиридневна пауза в боевете.

Може да харесате още