„Анатомията на едно падане“ с триумф на Европейските филмови награди

от Нощни птици

Съдебната драма „Анатомия на едно падение“ на френската режисьорка Жустин Трие спечели отличието за най-добър европейски филм за 2023 г., а също за режисура, сценарий (Трие и Артур Харари) и за най-добра актриса – Сандра Хюлер.

Европейските филмови награди бяха раздадени на церемония в Берлин, предава Deadline.

Филмът получи и „Златна палма“ в Кан, но така и не стана френското предложение за „Оскар“, за което пък избраха „Страсти в кухнята“. По този повод Трие коментира: „Мисля, че сега сме много щастливи, защото за щастие филмът наистина се получи. Той преодоля всички тези неща“, каза тя.

Тази година имаше силна селекция с други филми и режисьори, водещи в номинациите, сред които Аки Каурисмаки с „Паднали листа“, Агнешка Холанд със „Зелена граница“, Матео Гароне с „Аз, капитанът“, Джонатан Глейзър със „Зона на интерес“.

Наградата на Европейските филмови награди за „Анатомия на падането“ вероятно ще засили нарастващия шум около филма и неговата звезда Сандра Хюлер.

„Не мога да кажа дали това ще се случи, или не, но да… сега сме в надпреварата и ще продължим кампанията в САЩ и сме напълно ангажирани, да видим“, заяви Трие на пресконференция след церемонията.

4600-те членове на Академията, които са от „географска Европа“, както и от Израел, Палестина и Русия, гласуваха за официалната селекция на Академията, съставена от 40 филма, подбрани от Съвета на Европейската академия и група експерти.

Наградите за занаятчийските категории бяха определени от експертно жури и обявени преди церемонията.

При другите награди филмът „Как да правим секс“ на британската режисьорка Моли Манинг Уокър, който разглежда темата за сексуалното съгласие чрез група момичета, които отиват на клубна ваканция в Гърция, спечели наградата „Европейско откритие“ за най-добър първи филм.

Корейско-литовската продуцентка Уляна Ким, сред чиито неотдавнашни творби е „Естествено историческо унищожение“ на Сергей Лозница, получи наградата на Eurimage за международна копродукция, „за да отбележи изключителния ѝ ангажимент към копродукцията“.

Датският актьор Мадс Микелсен спечели в категорията за най-добър актьор за ролята си във филма „Обетована земя“.

При почетните награди испанската режисьорка Исабел Койшет получи Европейската награда за постижения в световното кино; унгарският режисьор Бела Тар бе удостоен с Почетната награда на президента и борда на директорите, а Ванеса Редгрейв бе отличена с Европейската награда за цялостно творчество.

Тазгодишната церемония по връчването на Европейските филмови награди се проведе на фона на втората година от войната в Украйна, както и на конфликта между Израел и Хамас, чиито последици се усещат в Европа.

Събитието бе открито с послание за единство от президента на Европейската академия Агнешка Холанд, председателя Майк Дауни и главния изпълнителен директор Матайс Вутер Кнол.

„Имаме украински, руски, израелски и палестински членове… Искаме това да бъде място за разговори, за изслушване, за разбиране“, заявиха те в съвместно изявление.

Може да харесате още