Английска театрална трупа поставя пиеса за цар Борис III за Единбургския фестивал

от Нощни птици

Английската театрална трупа  „Аут ъф д форест“(„Out of the forest“), подготвя пиеса за цар Борис III със заглавие  „Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на българите“. Тя  ще се играе по време Единбургския международен фестивал през август. Пиесата ще бъде представена и в посолството на България в Лондон в края на юли и началото на септември – преди и след  фестивала в Единбург.
 
Автор на пиесата е Джоузеф Кулен, който играе и ролята на цар Борис III. Спектакълът включва български и еврейски народни песни, изпълнявани на живо. „Краткият живот и мистериозната смърт на Борис III, цар на България“, е част драматичната европейска история на 20 век, която припомня как 50 000 българи евреи са спасени от депортация и смърт, но техният живот е заплатен с последвалата гибел на българския цар, който умира при неизяснени обстоятелства. История, която  светът е  забравил“, пише в анотацията към пиесата.

„Няма по-добро време от настоящето да се сподели тази история, когато антисемитизъм в Обединеното кралство и Европа нараства, да не говорим за конфликта, който се случва в Украйна“, пише авторът. „България тогава се противопостави, когато никой друг не го направи – защо?“, допълва той.

„Проницателен сценарий, проницателен хумор и превъзходни музикални интермедии. Независимо дали сте фен на джаза, любител на историята или просто някой, който обича да улавя истории от истинския живот, това трябва да се види“, споделя внукът на Борис III Кирил Сакскобургготски.

Пиесата ще може да се гледа в театър“ Плезънс“ (The Pleasance), който е сред първите три най-предпочитани места на фестивала в Единбург и е с много конкурентна програмна. Спектакълът ще бъде представен на сцената „Куин дом“ (Queen Dome), която има 174 места.

Може да харесате още