Явор Гърдев разказва за „Крал Лир“ след 18 години

от Нощни птици

Явор Гърдев разказва за „Крал Лир“ 18 години след премиерата на представлението. Режисьорът е първият гост в инициативата „Представленията, които ни създадоха“.

По думите на организаторите от Yalta Art Room в събитието ще се включи и част от екипа на „Крал Лир“. Предвидени са прожектиране на кадри от самия спектакъл, дискусия за творческите идеи и режисьорските решения, като всеки един зрител ще може да зададе на участниците своите въпроси, които го вълнуват.

„Крал Лир” е един от най-скъпите и мащабни спектакли, правени по това време в Народния театър. Озвучаването и осветлението му са изключително прогресивни за периода“, посочват от Yalta Art Room. Печели четири награди „Аскеер“ и два „Икар“. Наум Шопов е в ролята на крал Лир. С премиерата той отбеляза своята 75-а годишнина. Сред останалите актьори, които участват, са Валентин Ганев, който играе една от главните роли – на граф Глостър. Мария Каварджикова, Марта Кондова и Жорета Николова са трите дъщери на крал Лир, участват също Юлиан Вергов, Деян Донков, Владимир Карамазов, Валери Йорданов, Захари Бахаров, Калин Яворов, Марин Янев.

Както писа БТА, събитието е на 24 февруари в Yalta Art Room. Модератор на вечерта е Василена Винченцо-Коломоец, а сценарист е Васил Дуев-Тайг

Може да харесате още