Български филми в Бургас с „Киноваканция“

от Петя Славова

Специална селекция от най-новото българско кино може да се гледа от 17 до 21 юни в Бургас. Прожекциите са част от програмата на фестивала „Киноваканция“, който се провежда за втора поредна година в морския град. Тази година програмата може да се гледа в зала „Тончо Русев“ на НХК и Регионална библиотека „П. К. Яворов“.

Идеята на фестивала идва по време на края на пандемията. „Искахме да направим нещо, с което да покажем, че киното е още живо и да намерим начин да поощрим хората да излязат от вкъщи и да отидат в киносалоните, за да гледат именно българско кино“, разказа Кремена Димитрова от НФЦ и един от организаторите на фестивала.

Националният филмов център подкрепя по този начин и правещите кино, тъй като това е една от най-засегнатите индустрии по време на COVID. Решението фестивалът да се състои именно в Бургас е ясно, тъй като НФЦ е съорганизатор и на други два големи фестивала като „Златна роза“ и „Златен Ритон“ в други големи български градове.

Затова именно тук специалният фокус на „Киноваканция“ е да покаже най-доброто от игралното, документалното и анимационното кино, създадено в последните 2 години. Благодарение на помощта на Община „Бургас“ прожекциите са с вход свободен.

„Първото издание беше много успешно, затова сега в навечерието на второто, хората припознават фестивала като свой,“ – отбелязва още Кремена Димитрова. Освен хубавите филми, организаторите предлагат добавена стойност със срещите с екипите на филмите. „Така че хората ще могат да задават своите въпроси и да споделят впечатление – нещо, което е в полза и на публиката и на самите създатели на филмите да имат обратна връзка. Така съдействаме и на правещите кино, и на гледащите го“, уточнява тя.

Мария Статулова е специалният гост в програмата, защото отбелязва своята 70-годишнина. Също така актрисата е родом от Бургас. Последната й роля във филма на Светослав Драганов „Смирен“ също е с премиера в морския град и вече получи много награди. „Мария играе ключова роля. Тя е много темпераментен човек, хората я обичат и тази среща ще бъде много вълнуваща“ допълва още Кремена.

Кадър от „Смирен“. Снимка: НФЦ

Тя коментира и многото български продукции, които се появиха в последната година: „Вярваме, че за да има качество, трябва да има количество. Т.е. да се произвеждат много филми, за да стават по-добри. Така и конкуренцията помежду им ще бъде по-адекватна. Ще има възможност да се прави и жанрово кино, което ще удовлетвори вкусовете и интересите на различните сегменти от публиката. В последните две години се появиха такива филми, а да не забравяме, че и пандемията беше спряла производството на кино в последните две години и сега буквално то избуява наново“, каза Кремена.

По думите й, резултатите от миналата година са почти рекордни. Изпреварват тези от периода преди пандемията – в българските салони са влезли 650 хиляди да гледат българско кино. „Това е обнадеждаваща цифра. Разбира се, ние се целим нависоко и искаме да надхвърлим този резултат през 2023 г. Стартирахме силна година с пет премиери, които все още са в разпространение. Практика стана екипите да пътуват в провинцията и да се срещат с хората, така както и ние правим сега в Бургас.“

В тазгодишната селекция от заглавия изпъкват филми като „Шекспир като улично куче“ на Валери Йорданов, „Случаят Тесла“ на Андрей Хадживасилев, „Изкуството да падаш“ на Орлин Милчев, „Васил“ с участието на Иван Бърнев, „Български кораб пътува в бурно море“ на Петринел Гочев, „Оловният войник“ на Костадин Бонев и „Войник на съдбата“ на Касиел Ноа Ашер.

В Бургас ще бъде представен и вълнуващият документален филм на Антоанета Бачурова и Владимир Люцканов „Отскубнати до корен“. Това е филм за паметта и за невежеството, помело след 9 септември 1944 една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения.

VIP Медия

След успеха на „Второто Освобождение“ на Светослав Овчаров и Светла Цоцоркова миналата година, и тази фестивалът продължава традицията да показва филми с актуална гражданска и обществена тема. Такъв е и филмът „Една провинциална болница“ на Илиян Метев, Иван Чертов, Златина Тенева.

София Филм Фест

В рамките на фестивала ще отбележим и една важна годишнина – 100 години от рождението на незабравимия и любим български актьор Петър Слабаков.

Юбилеят ще бъде отбелязан с откриване на изложба с фотографии от филми и спектакли с участието му, представяне на книга, посветена на личността му „Вечните времена на Петър Слабаков“ от Румяна Емануилиду, и прожектиране на филма на Иванка Гръбчева от 1981 г. „Златната река“. Всичко това ще се случи на 21-ви юни в уютната библиотека, гордост на Бургас „П. К. Яворов“.

Кадър от „Изкуството да падаш“. Снимка: НФЦ

По време на срещите с авторите на филмите ще има възможност да се осигури толкова важният разговор за българското кино и ще се даде възможност на зрителите да научат нещо повече, а на създателите да получат обратна връзка за творбите си. Кремена Димитрова допълни още, че хората са зажаднели за подобни срещи, да задават въпроси и това е ценен контакт за двете страни. „Високият резултат в бокс офисите се дължи именно и на подобни кино турнета. Практика, която се надявам да продължи и за в бъдеще“, каза тя.

Може да харесате още