Биографията на Илон Мъск – от наранено дете в училище до човек, пленен от Космоса и ИИ

от Нощни птици

Биографията на Илон Мъск, която съдържа колоритни подробности от живота на най-богатия човек в света, излезе на книжния пазар в САЩ.

Автор на книгата е писателят и журналист Уолтър Айзъксън, автор на биографията на съоснователя на Apple Стив Джобс, както и на Бенджамин Франклин, и на Алберт Айнщайн.

Айзъксън представя Мъск като човек, завладян от идеята за Космоса, и същевременно не пропуска да отбележи проблемите му в детството, свързани с неговия баща Ерол. Милиардерът е на 52 години. Роден е и израснал в Южна Африка, но още преживява проблемите с родителя си, който го е тормозил. За това свидетелства и брат му Кимбал, който описва един от най-трудните спомени за Илон в училище, когато е влязъл в болница след бой в училище, а баща му, вместо да го подкрепи, е започнал да му се кара. „Баща ми направо полудя“, казва Кимбал.

Мъск и Кимбал, които са отчуждени от баща си, го описват като „изменчив фантазьор“. Интервюиран от Айзъксън, Ерол признава, че е насърчавал „физическа и емоционална твърдост“ у синовете си, предава The Guardian.

Певицата Граймс, която е майка на три от десетте му деца, казва, че посттравматичното стресово разстройство от детството на Мъск е формирало у него отвращение към задоволството: „Просто не мисля, че той знае как да се наслаждава на успеха и да усеща цветята.“ Мъск казва на Айзъксън, че е съгласен с него: „Изпитанията ме оформиха. Прагът ми на болка стана много висок.“

В книгата Айзъксън също така споменава и момента, в който миналата година Мъск внезапно е изключил достъпа на Украйна до своята сателитна интернет система Starlink. Това става точно в момента, в който страната е започнала подводна атака с дронове срещу руския флот в Крим, като е лишил силите на източноевропейската държава от важни комуникации за нападението и е провалил офанзивата.

Това взривоопасно твърдение предизвика цунами от въпроси за ролята на Мъск като ключова фигура, потенциално определяща съдбата на безмилостната война на Владимир Путин, и се оказа, че не е съвсем така, както го е разказал Айзъксън, предава CNN.

Мъск написа в X, че Starlink никога не е бил активиран над Крим и че всъщност е получил „спешно искане от правителствените власти“ за активиране на услугата, като „очевидното намерение е било да се потопи по-голямата част от руския флот“. „Ако се бях съгласил с искането им, SpaceX щеше да бъде явен съучастник в голям акт на война и ескалация на конфликта“, пише Мъск.

Впоследствие Айзъксън оттегли твърдение, което получи значителен медиен отзвук и беше публикувано като откъс от книгата „Неразказана история“ във вестник „Вашингтон пост“. Говорител на издателството му Simon & Schuster каза, че „бъдещите издания на книгата ще бъдат актуализирани“, за да не включват повече грешката.

Междувременно редакциите на вестниците актуализират своите материали в резултат на погрешното описание. През уикенда The Post актуализира публикувания откъс и предложи корекция на читателите си.

В книгата още Мъск е представен като човек, загрижен за човешката популация. Една от причините той да основе нова компания за изкуствен интелект, xAI, е справянето със заплахата от срив на населението. В един от разговорите с Айзъксън милиардерът твърди, че има опасност човешкият интелект да бъде надминат от цифровия. „Количеството на човешкия интелект, отбелязва той, се изравнява, защото хората нямат достатъчно деца. В същото време компютърната интелигентност се увеличава експоненциално. В един момент биологичната мозъчна сила ще бъде изместена от цифровата.“

Разговорът е проведен в дома на Шивон Зилис в Остин, Тексас. Зилис е изпълнителен директор в компанията на Мъск Neuralink и е майка на две от децата му. Тя разказва на Айзъксън, че се е съгласила да има деца от Мъск чрез ин витро, след като е изслушала аргументите му за това, че да имаш деца, е „вид социален дълг“. „Той наистина иска умните хора да имат деца, така че ме насърчи да го направя“, уточнява тя.

Мъск казва на Айзъксън, че човешкото съзнание е застрашено от перспективата за свръхинтелигентни и неконтролируеми системи с изкуствен интелект. „Какво може да се направи, за да се създаде безопасен ИИ? Какви действия можем да предприемем, за да сведем до минимум опасността от него и да гарантираме, че човешкото съзнание ще оцелее?“, пита Мъск.

Може да харесате още