Десни лидери в Полша осъдиха „Зелена граница“ на Агнешка Холанд

от Нощни птици

Отличеният със специалната награда на журито на фестивала във Венеция филм „Зелена граница“ (Zielonca Granica) на Агнешка Холанд е заклеймен от десни лидери по време на премиерата на филма в Полша.

Режисьорката, известна с проектите си за авторитарните режими, представя в най-новия си проект емигрантската криза на границата с Беларус.

Десните лидери в Полша осъдиха продукцията и обвиниха творбата, че злепоставя страната. Част от критиците обаче признаха, че не са я гледали.

Филмът е емоционално опустошителен призив за събуждане на държавите от ЕС и тяхното бездействие по отношение на ужасите на границата на Европа, предава Euronews.

Историята разказва за семейства от Сирия и от Афганистан, лутащи се през границата и безцеремонното им подмятане нагоре-надолу от несъстрадателни държавни служители.

Ярослав Качински, бивш министър-председател на Полша, настоящ лидер на партията „Право и справедливост“ и заместник министър-председател, свика пресконференция в петък, 22 септември, в деня на премиерата на филма в страната, за да осъди продукцията

Той заяви, че според него полската гранична охрана, армия и полиция „са представени позорно“.

Полски официални лица твърдят, че служителите по сигурността са рискували живота си, за да защитят Полша от миграционния поток, който според тях е провокиран от беларуския лидер Александър Лукашенко и руския президент Владимир Путин.

Качински обвини Холанд в неприязън към собствената родина, и нарече филма „просто срамен, отблъскващ и отвратителен“.

Той също така заяви, че режисьорката е действала в подкрепа на предполагаемия план на Путин.

Националните избори в Полша са насрочени за 15 октомври. Агнешка Холанд и продуцентът Марчин Върхославски направиха изявление, в което твърдят, че филмът показва как всички хора, независимо дали са униформени служители, бежанци, или помощници, могат да се държат по различен начин в различни ситуации. Те заявиха, че филмът избягва „черно-бялата пропаганда“, която съпътства миграцията.

Управляващата партия „Право и справедливост“ на Качински се опитва да спечели трети мандат на власт, като набляга на антиимиграционната си политика. Репутацията на правителството за недопускане на имигранти в страната пострада от скандал за измама, за който се твърди, че е свързан с издаването на визи в полските консулства в Азия и Африка в замяна на подкупи.

Агнешка Холанд твърди, че във филма не се прави колективна оценка на полската армия или униформените служби и че той няма за цел да клевети Полша.

Холанд и Върхославски също така заявиха, че фрагменти от филма са били откраднати, променени и излъчени от някои медии, за да се създаде изкривена представа за филма, и че те се противопоставят на тази манипулация.

След нападките срещу „Зелена граница“ Федерацията на европейските филмови режисьори (FERA) се присъедини към няколко европейски режисьори, които подкрепиха Агнешка Холанд.

Европейската филмова академия (EFA) също излезе с изявление в подкрепа на Агнешка Холанд: „Едно от очакванията към европейското кино, чийто изключителен представител е тя, е да гледа критично и отблизо на човешките истории, вместо да отвръща поглед.

Филмите на Агнешка Холанд се отличават с дълбока човечност и уважение, затова тя заслужава да бъде третирана с уважение и човечност. Характерно за значимото изкуство е, че провокира различни мнения и нагласи, когато поражда необходимостта от обсъждане на представените теми в социален и личен план, в политиката, в медиите и при разговори със семейството и приятелите.“

Агнешка Холанд е родена във Варшава, но живее във Франция. Работила е по-рано като асистент-режисьор на Анджей Вайда и Кшищов Зануси. Тя е номинирана за „Оскар“ за сценария на „Европа, Европа“ от 1990 г., както и за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм за „В мрака“ през 2012 г.

Снима и за телевизията, като през 2010 г. получава и номинация за телевизионните отличия „Еми“ за първия епизод на сериала на HBO Treme. През 2011 г. снима епизоди от сериала на AMC The Killing.

Агнешка Холанд в България с наградата за цялостен принос в киноизкуството. Снимка: София Филм Фест

В България е идвала по покана на София Филм Фест, като през 2017 г. е удостоена с наградата за цялостен принос в световното киноизкуство.

Може да харесате още