Джесика Удуърт и Питър Бросенс със Специалната награда на София Филм Фест

от Петя Славова

След премиерата на „Лука“ в София фестивалът ще представи специална ретроспектива на режисьорите Джесика Удуърт и Питър Бросенс. Те ще получат и Специалната награда на тазгодишното издание на София Филм Фест.

Джесика Удуърт и Питър Бросенс са посветили общия си творчески път на киното. Тя е дипломант на Принстън (класически театър и литература) и Станфорд (документално кино), печели стипендия „Фулбрайт“ и снима документалния филм The Virgin Diaries в Мароко.

Докато работи по дипломния си филм Urga Song в Монголия, среща Питър Бросенс. Той изучава социална и културна антропология и е магистър по визуална антропология. Между 1993 и 1999 година продуцира и сърежисира документалната поредица Mongolia Trilogy. В началото на новото хилядолетие Удуърт и Бросенс се посвещават на нови съвместни проекти, реализирани чрез тяхната независима белгийска продуцентска компания Bo Films.

Джесика Удуърт и Питър Бросенс са един от най-характерните и успешни творчески дуети в съвременното европейско кино. Филмите им са очаквани и често триумфират на международните кинофестивали, а последните им три творби са копродукция с България. Ретроспективата ще включва всичките им игрални филми – от „Хадак“ до „Лука“.

Отличеният със „Златен лъв на бъдещето“ във Венеция „Хадак“ (2006) е поетичен портрет на тъжната реалност в Монголия, съчетание между мечти и спомени.

Снимка: София Филм Фест

Първият игрален филм на Питър Бросенс и Джесика Удуърт разказва епичната история на Баги – 17-годишен пастир, в мразовитите степи на Монголия, чиято съдба е да стане шаман. Баги спасява живота на красива девойка, която краде въглища. Двамата заедно разкриват, че плъзналите слухове за всеобща епидемия са неверни, а целта е да се унищожат номадството и пастирските традиции.

Амбициозен и впечатляващ визуално е вторият филм на Бросенс и Удуърт – „Алтиплано“ (2009), представен в Седмицата на критиката в Кан. Сниман на три континента и на пет езика, той разказва историите на две жени в траур, чиито съдби се преплитат.

В „Петият сезон“ (2012) мистериозно бедствие поразява село дълбоко в Ардените. Пролетта отказва да дойде. Цикълът на природата се е преобърнал. Алис, Тома и Октав – три деца от селото, се опитват да открият смисъл в света, който се руши около тях. Визуално впечатляващата кинотворба, наситена със символи, печели киноспециалистите на премиерата си на Международния конкурс във Венеция и отличията Green Drop и Young Cinema Award.

Световната премиера на четвъртия игрален филм на Джесика Удуърт и Питър Бросенс – „Белгийският крал“, е в програмата „Хоризонти“ на 73-тия кинофестивал във Венеция 2016. Филмът участва с успех в програмите на над 30 фестивала по целия свят, сред които Бусан, Палм Спрингс, Сао Пауло, Солун, Дубай, Талин, Ротердам, Гьотеборг. Ролята на краля е поверена на белгийския актьор Питър ван ден Бегин („Петият сезон”). Нина Николина влиза в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал, а Валентин Ганев е зам.-шефът на турските тайни служби. Във филма участва истински български фолклорен ансамбъл с певици от най-известните български хорове – „Мистерията на българските гласове”, „Филип Кутев”, квартет „Славей” и други.

Пътешествието е заснето почти изцяло в България, копродуцент от българска страна е Арт Фест (Мира Сталева и Стефан Китанов). „Този филм е класически mockumentary (псевдодокументален филм), който съчетава умело сатирата в изказа с по-дълбоки послания“, пише за него сп. „Варайъти”.

Срещата на „Босият император“ (2019) с българската публика бе ознаменувана с истинска лятна буря в специалното издание на 24-тия София Филм Фест в пандемичната 2020 година. Филмът е драматична комедия за премеждията на познатия крал на Белгия (Питър ван ден Бегин) в санаториум на острова на Тито в Хърватия.

Заедно със своя антураж и една нова приятелка – очарователната Лейди Лиз (Джералдин Чаплин), те попадат под опеката на авторитарния директор на санаториума доктор Ото Крол (Удо Киер). В един момент се появява и делегация от Виена, водена от д-р Илзе фон Щрохайм (Джералдин Чаплин), начело на националистическата „Нова Европа“…

Вдъхновението за най-новата филмова история, продуцирана от Питър Бросенс и разказана от Джесика Удуърт в „Лука“ (Белгия – Италия – Нидерландия – България – Армения), идва от шедьовъра на Дино Будзати „Татарската пустиня“. Главният герой Лука е млад войник, който жадува да се впусне в битка и попада в изолирана крепост.

В нея отряд мъже напразно очакват атаките на тайнствен враг. Този филм блести с присъствието на легендарната Джералдин Чаплин, а главната роля е поверена на младия Йонас Смълдърс, една от многообещаващите „изгряващи звезди“ на Берлинале. Български копродуцент на филма отново е Арт Фест, а неговата премиера беше в конкурсната програма Big Screen на Ротердам през 2023 г.

„Филмът пренася действието на историята в бъдещето, в обрулена от ветровете пустош, резултат от небрежността ни към климатичните промени… Гладът на Лука за война и кръв постепенно се уталожва – той е омагьосан от форт Кайрос и приятелството с двама от събратята му по оръжие. Връзката помежду им носи светлина и топлина в техния безрадостен свят, но предстои трагичен обрат…“, споделя режисьорката Джесика Удуърт.

Може да харесате още