Ема Стоун защити секс сцените в „Клети създания“

от Нощни птици

Холивудската звезда Ема Стоун получи голямо признание за участието си във филма на Йоргос Лантимос „Клети създания“, като спечели вече множество награди, а съвсем скоро стана ясно, че е номинирана и за БАФТА.

В същото време филмът бе приет противоречиво и се наложи актрисата да коментира провокативните секс сцени. По думите ѝ те са били важна част от историята на героинята ѝ, предава BBC.

Готическата адаптация на романа на шотландския писател Аласдер Грей от 1992 г. проследява героинята на Стоун, Бела Бакстър, починала жена, съживена с мозъка на нероденото ѝ дете.

Сексът играе важна роля във филма като един от начините, по които Бела се научава да разбира тялото си и как другите го желаят.

В нея има сексуално позитивен феминизъм от третата вълна̀, доведен до крайност, когато Бела научава, че може да печели от дейността, която обича, и се обръща към проституцията, за да финансира обучението си.

„Ние сме нашите собствени средства за производство“, шегува се Стоун.

Макар че филмът, който излезе на 22 декември в САЩ и на 12 януари във Великобритания, получи предимно положителни отзиви, откровените и обилни секс сцени се оказаха твърде много за някои зрители и критици.

Водещата на Радио 4 на BBC Самира Ахмед засегна темата за секса и проституцията в интервю, като заяви: „Мисля, че е справедливо да се каже, че това е необичайно в наши дни в Холивуд“.

Стоун отговори, че решението е било предмет на много дискусии по време на създаването на филма.

„Толкова много от това беше свързано с това да бъдем верни на преживяванията на Бела“, каза тя.

„Очевидно е, че сексът е огромна част от нейния опит и израстване, както е, мисля, и за повечето хора в живота“, обясни Стоун.

„Но аз го виждам само като един от многото аспекти за нея – нейното откриване на храната или философията, пътуването и танците. Сексът е друг аспект“, продължава тя.

„Едно от нещата, за които говорихме още от самото начало и които смятах за изключително важни, беше, че Бела е напълно свободна и без срам от тялото си – казва Стоун. – Тя не знае да се срамува от тези неща, да ги прикрива или да не се гмурка в пълното изживяване, когато става въпрос за нещо.“

„Така че камерата сякаш избягва това или казва: „Добре, просто ще изрежем всичко това, защото нашето общество функционира по определен начин“… това ми се стори като липса на честност по отношение на това коя е Бела“, коментира още актрисата и добавя: „Не съм човек, който иска да бъде гол през цялото време, но съм човек, който иска да почете героя възможно най-пълно“.

„Това е част от нейното пътешествие, така че коя съм аз, за да кажа, че това трябва да е срамно?“, добави тя.

Може да харесате още