И отново „Опенхаймер“. Филмът с най-много номинации на БАФТА

от Нощни птици

Историческата драма „Опенхаймер“ за бащата на атомната бомба оглави номинациите за филмовите награди БАФТА и стана ясно, че ще се бори за отличието в 13 категории.

Заредената със секс готическа комедия „Клети създания“ на Йоргос Лантимос получи 11 номинации, а „Убийците на цветната луна“ на Мартин Скорсезе, разказващ за убийствата на членове на Осейдж през 20-те години на миналия век, получи 9 номинации, предава Reuters.

И трите филма ще се състезават за голямата награда на церемонията – най-добър филм – заедно със съдебната френска драма „Анатомия на едно падение“ и The Holdovers, комедия, чието действие се развива в момчешки пансион.

Касовият феномен на розова тематика „Барби“, с Марго Роби в ролята на прочутата кукла на Mattel, е номиниран в пет категории.

Известни като БАФТА (Британска академия за филмово и телевизионно изкуство), най-големите британски филмови награди ще се проведат в Лондон на 18 февруари.

В категорията най-добър британски филм влизат „Наполеон“, „Клети създания“, Всички сме непознати“, „Как да правим секс“, „Старият дъб“, Рай Лейн“, „Уонка“, Saltburn, Scrapper, „Зоната на интерес“.

За най-добър режисьор ще се борят Андрю Хей за „Всички сме непознати“, „Александър Пейн“ за The Holdovers, Жюстин Трие за „Анатомията на едно падане“, Брадли Купър за „Маестро“, Кристофър Нолан за „Опенхаймер“ и Джонатан Глейзър за „Зоната на интерес“.

Трие с Артур Харари са включени и в категорията за оригинален сценарий, заедно със Селин Сонг за „Минали животи“, Брадли Купър и Джош Сингър за „Маестро“, Дейвид Хемсингсън за The Holdovers и Грета Гъруиг с Ноа Баумбах за „Барби“.

При актьорите – за главна женска роля са Ема Стоун („Клети създания“), Вивиан Опара („Рай Лейн“), Марго Роби („Барби“), Кери Мълиган („Маестро“), Сандра Хюлер („Анатомията на едно падане“) и Фантазия Барино (The Color Purple).

За главна мъжка роля са Колман Доминго (Ръстин), Пол Джиамати (The Holdovers), Килиън Мърфи („Опенхаймер“), Брадли Купър („Маестро“), Тео Ю („Минали животи“) и Бари Киогън (Saltburn).

При поддъражащите роли – за жените номинациите са за Емили Блънт – „Опенхаймер“, Да’Вин Джой Рандолф – The Holdovers, Даниел Брукс – The Color Purple, Клеър Фой – „Всички сме непознати“, Розамунд Пайк – Saltburn, и Санда Хюлер – „Зоната на интерес“.

При мъжете са Робърт Дауни-младши за „Опенхаймер“, Райън Гослинг за „Барби“, Робърт де Ниро за „Убийците на цветната луна“, Пол Мескал за „Всички сме непознати“, Джейкъб Елорди за Saltburn и Доминик Сеса – The Holdovers.
В категорията за най-добър чуждоезичен филм са „20 дни в Мариупол“, „Анатомията на едно падане“, „Минали животи“, „Общество на снега“ и „Зоната на интерес“.

В най-добра анимация влизат последният филм на Хаяо Миядзаки „Момчето и чаплата“, Chicken Run: Dawn of the Nugget, „Стихии“ и „Спайдър-Мен: През Спайди-вселената“.Може да харесате още