Фестивал на портретното кино в няколко български града

от Нощни птици

Четвъртото издание на Международния фестивал на портретния филм / International Portrait Film Festival (IPFF) ще се проведе в периода 9 – 19 ноември в градовете София, Пловдив, Велико Търново и Варна.

В официална селекция влизат 29 късометражни портретни творби от 17 държави, подбрани в категориите Филмов портрет, Колективен портрет, Алтернативен портрет, Автопортрет, както и категория с фокус изразен език – скрийнденс – Портрет в движение.

Изключително впечатляващи са творческите биографии на всеки един от авторите на подбраните филми. Утвърдени или млади артисти с неповторим почерк, те размиват границите между теми, жанрове, форми и реализират концепцията за киното като синергично изкуство, отбелязват от екипа на IPFF.

Проектите им са смели, наситени с важни въпроси – както за същността на личността, така и за състоянието на нашия човешко-природен свят, с възклицателни знаци за внимание и покани да обърнем поглед към обществени каузи, нуждаещи се от действия тук и сега.

Отвъд тематичните блокове къси филми, всяка прожекция ще бъде съпроводена от дискусии, посветени на портрета и портретирането като феномени, процеси и изследвания на човешкия свят.

Интригуващи уъркшопи ще предложат на публиката членовете на международното фестивално жури Джак Катлинг, Матю Лък Галпин, Дейвид Стърн и Елеонор Лематр, преплитайки философията на портрета с теми за творческо-личностните дълбини, потенциалите на ауидио-визуалните среди, в които се движим, основополагащите ценности на човека и обществата.

В София

фестивалът ще се проведе в Дом на киното, кино „Влайкова“, СОХО София.

В Пловдив

ще има прожекция и дискусия: 15 ноември, клуб „Фарго“.

Във Велико Търново

прожекция и дискусия ще се състои на 16 ноември, ТАМ.

Във Варна

събитието ще е на 18 ноември в Градска художествена галерия „Борис Георгиев“.

Съпътстваща програма: 18 – 19 ноември, творчески работилници за деца и филмов куиз.
Вече 4 години IPFF е отдаден на идеята за изследване на портрета като културен феномен и преоткриването му през призмата на кинематографията.

С всяко следващо издание фестивалът утвърждава концепцията за портретния филм като специфичен ракурс за възприемане на смисловия филмов център, за разгръщане на обвивките до откриване на сърцевината на творбата.

В това търсене артисти и зрители се срещат по необикновен начин чрез изграждането и възприемането на творбата, създавайки помежду си пространство на споделеност, достигане отвъд видимото, наслада от проникновеното.

Може да харесате още