Firebrand с Джъд Лоу и Алисия Викандер имаше премиера в Кан

от Нощни птици

В Кан се състоя премиерата на новия филм за Катрин Пар, шестата и последна съпруга на крал Хенри VIII. Описван като „психологически трилър“, Firebrand е първият англоезичен филм на бразилско-алжирския режисьор Карим Айнуз. Продукцията събра звезди като Алисия Викандер и Джъд Лоу, които изпълняват главните роли и на 76-ото издание на международния кинофорум получи 8-минутни овации на Grand Theatre Lumiere.

Филмът е по романа Queen’s Gambit („Дамски гамбит“) на Елизабет Фримантъл. В книгата „Катрин трябва да използва всичките си инстинкти, за да се ориентира в коварството на двора, като привлича около себе си тесен кръг от жени, включително доведената си дъщеря Мег. Ситуацията е сложна, тъй като католическата фракция отново е във възход, реформаторите са изгаряни за ерес, а близките до краля се борят за позиции. При това положение оцеляването на Катрин изглежда малко вероятно. И все пак, докато се движи по острието на придворните интриги, тя никога не се отказва от любовта.“

Заглавието на филма е променено от Queen’s Gambit на Firebrand, за да избегне объркване на зрителите с шахматната драма на Netflix.

Викандер изиграва Катрин Пар, а Лоу се превъплъщава в ролята на крал Хенри VIII.

Творческият екип включва сценаристите на „Killing Eve“ – Хенриета Ашуърт и Джесика Ашуърт, които правят феминистичен разказ за последната съпруга на краля.

„Това, което намирам за доста невероятно, е че изобщо играя тази героиня. Не само че се опитвам да чуя собствения ѝ глас, но и знам, че е жена отпреди петстотин години. Не мисля, че човешките емоции и поведение са се променили за петстотин години“, казва Викандер. Катрин е „жена, която е омъжена, без да има каквото и да е мнение по въпроса. Пет съпруги преди нея са мъртви. Да се поставиш в нейното състояние на духа наистина променя всичко. Осъзнаваш колко крехък е всеки един момент“.

Джъд Лоу, който се превъплъщава в ролята на Хенри VIII, казва, че неговият герой е човек, които носи физическите слабости. Актьорът се опитва да проследи как героят му се е справял с тях. Сюжетът в основата си разказва за съпруг – насилник, който, според Лоу, е универсална история. Но също е за съпругата му, която има забележителни умения да се справя с него.

Според синопсиса, „Катрин Пар, шестата и последна съпруга на крал Хенри VIII, е обявена за регент, докато тиранинът Хенри се сражава в чужбина. Катрин е направила всичко възможно, за да прокара нови идеи, основани на радикалните ѝ протестантски убеждения. Когато все по-болният и параноичен крал се завръща, той насочва яростта си срещу радикалите, обвинява приятелката от детството на Катрин в държавна измяна и я изгаря на клада. Ужасена и опечалена, но принудена да отрича, Катрин се оказва в борба за собственото си оцеляване. Всички затаяват дъх – дали кралицата няма да се подхлъзне, дали Хенри няма да ѝ вземе главата подобно на предишните му съпруги.“

„Фокусът на драмата е върху съпругите, които не са оцелели“, обяснява Алисия Викандер пред Variety и допълва, че като е прочела сценария, си е помислила колко е интересно, че хората знаят толкова за другите жени, почти като привличането им към мрачните истории.

Режисьорът Карим Айнуз стои още зад проекти като „The Invisible Life of Euridice Gusmao“, който спечели наградата „Un Certain Regard“ през 2019 г., и „Mariner Of The Mountains“ от 2021 г., както и „Futuro Beach“ от 2014 г. и др.

Може да харесате още